Weinig hoop voor pulsvissers: verdere aanscherping dreigt

videoDe kans dat Nederland er in Brussel in slaagt een dreigend verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Sterker, Minister Schouten (Landbouw) stelt op dit moment alles in het werk om een ‘verdere aanscherping’ te voorkomen.

Quote

Speculatie over overgangs­re­ge­lin­gen zouden juist contrapro­duc­tief kunnen werken

Minister Schouten
Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw © ANP

Minister Schouten had vanmiddag flink wat uit te leggen in de Tweede Kamer. Vorige week werd duidelijk dat er een Europees totaalverbod komt op pulsvisserij, waarbij via stroomstootjes vissen worden gevangen. De helft van de Nederlandse pulsvissersvloot (42 schepen) zou tot 1 juli 2021 respijt krijgen, maar een paar dagen later moest de bewindsvrouw toegeven dat ook dat onzeker is.

Die onzekerheid werd vandaag nauwelijks weggenomen door de minister. Omdat het besluit nog niet definitief is, kon ze niet op de regeling voor getroffen vissers ingaan. ,,Ik begrijp dat de vissers op duidelijkheid zitten te springen, maar speculatie over overgangsregelingen zouden juist contraproductief kunnen werken.’’

De coalitiepartijen riep de minister op ‘alles op alles te zetten’ om in Brussel zoveel mogelijk voor de pulsvissers uit het vuur te slepen. ,,Nog steeds is niet duidelijk hoe groot de ramp is. Nederlandse vissers hebben hun nek uitgestoken met investeringen in apparatuur voor pulsvissen, maar zijn vervolgens in de steek gelaten door Europarlementariërs en de Franse regering’’, aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die het debat had aangevraagd.

Dat er veel voor de vissers uit het vuur kan worden gesleept, lijkt echter niet aannemelijk. ,,De suggestie dat er nog veel te redden valt, wil ik niet geven’’, aldus Schouten, die zelfs vreest voor ‘verdere aanscherping’ van de regels.

Sentiment

Quote

We hebben onvoldoen­de aandacht gehad voor de andere lidstaten

Minister Schouten

Schouten benadrukt dat ze al ‘3-0 achter stond’ bij haar aantreden, omdat het Europees Parlement toen al had besloten dat er een verbod moest komen op de pulsvisserij. Waarom het sentiment in Brussel plots is omgeslagen, weet ze niet goed. ,,Ik was aan het hozen, dus dan ga je niet helemaal bedenken hoe je de dingen anders had kunnen doen.’’ Ze stelt vast dat de parlementsleden vooral zijn gedraaid op basis van emotie en gevoel, terwijl de pulsvisserij ‘bewezen milieuvriendelijker is’ dan de traditionele methodes.

Terugkijkend denkt ze wel dat Nederland al in 2011, toen betrokken partijen naar Brussel gingen om uitbreiding van de pulsvisserij te bepleiten, de overige lidstaten beter had moeten betrekken in de plannen. ,,Met de pulsvisserij wordt vooral tong en platvis gevangen, waardoor de techniek vooral voor Nederlandse vissers goed is. We hebben daarbij onvoldoende aandacht gehad voor de andere lidstaten.’’

De oppositie was niet tevreden met die beantwoording. ,,Toen de Franse president Emmanuel Macron zei dat het pulsvissen verboden moest worden, hadden alle alarmbellen af moeten gaan’’, aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener. ,,Waarom heeft de minister niks gedaan?’’ Laura Bromet (GroenLinks) verwijt de minister een gebrek aan ‘leiderschap en verder kijken dan de waan van de dag’. ,,De overheid heeft slappe knieën in onderhandelingen in Brussel, sneerde FvD-voorman Thierry Baudet.

PvdA-Kamerlid William Moorlag vroeg zich openlijk af of minister Schouten goed daadkracht heeft getoond. ,,Als de heer Moorlag de tijdlijn goed bekijkt, en wat precies door welk kabinet is gedaan, denk ik dat hij ook wel wat reflectie kan toepassen’’, reageerde Schouten, refererend aan de deelname van de PvdA in het kabinet Rutte-II.

Rutte

Volledig scherm
Van links naar rechts: Tjeerd de Groot (D66), Arne Weverling (VVD), Roelof Bisschop (SGP) en Jaco Geurts (CDA) © ANP

Een aantal oppositiepartijen wil dat premier Rutte eigenhandig naar Brussel gaat om te lobbyen voor de pulsvisserij. ,,Rutte moet in actie komen, anders gaat het niet goed komen’’, aldus Madlener. Roelof Bisschop (SGP) steunt die oproep. ,,Het verbod is in strijd met de Europese afspraken, en onze vooruitstrevende vissers zijn de dupe.’’ SP-Kamerlid Frank Futselaar denkt ook dat het verschil zou maken als Rutte had ingegrepen.

De Europese top volgende maand zou volgens de partijen het laatste moment zijn. Schouten ging daar niet op in. ,,Ik kan niet agenderen bij een top waar ik zelf niet bij ben.’’

Bemiddelaar

Schouten raakte geïrriteerd toen zowel PVV als coalitiepartner VVD vragen stelden over de ‘bemiddelaar’ van het kabinet in Brussel. Ze wilden weten waarom de minister de Kamer niet eerder geïnformeerd toen duidelijk werd dat de ‘bemiddelaar’ van het kabinet onsuccesvol was? Oud-minister Cees Veerman (CDA) werd als gezant naar Brussel gestuurd om gesprekken te voeren voor behoud van pulsvissen, maar kwam een paar maanden later zonder succes terug naar Nederland. Er bleek geen bemiddelaar door Frankrijk te zijn geleverd, waardoor hij geen gesprekspartner had. ,,Frankrijk heeft geen counterpart geleverd. Daar kun je van alles van vinden, maar dat is wel de realiteit’’, zei Schouten.

Ze hekelde de ‘schaamteloze’ manier waarop er over de bemiddelaar werd gesproken.,, Door dit soort opmerkingen denk ik zomaar dat we nooit meer iemand vinden die namens ons zo’n klus wil doen. Deze dingen moeten altijd onder de radar, anders is het effect er niet.’’

De PVV en PvdD diende uiteindelijk moties van wantrouwen en afkeuring in, die werden verworpen. Ook de ‘voorwaardelijke motie van wantrouwen’ waarin FvD de minister opriep op te stappen als ze de Europese Unie niet van een verbod weet te weerhouden, kreeg geen meerderheid.

De stemming in het parlement en door de lidstaten is naar verwachting volgende maand.