De vertrekhal van luchthaven Schiphol.
Volledig scherm
De vertrekhal van luchthaven Schiphol. © Robin Utrecht

Winkels Schiphol willen niet aan strengere tabaksregels

Tabakswinkels op Schiphol proberen onder het nieuwe verbod uit te komen om sigaretten uit te stallen. Ze vrezen fors omzetverlies en smeken bij het ministerie van Volksgezondheid om een uitzonderingspositie.

Vorig jaar juli kwam via deze krant naar buiten dat wetgeving in de maak is die het vanaf 2022 verbiedt tabaksproducten zichtbaar neer te leggen in gemakszaken en kiosken.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben vlak daarvoor, in juni 2017, gesproken met de baas van Schiphol Airport Retail (SAR) - verkoper van tabak achter de douane - over de aanstaande ban. Dat blijkt uit een nu openbaar gemaakt gespreksverslag.

Omzetdaling

Het verslag meldt letterlijk: ,,SAR hoopt dat Nederland een uitzondering zal maken voor de verkoop van tabak achter de douane. SAR benadrukt het belang van tabaksverkoop voor hun omzet. In Ierland geldt er geen uitzondering en is de omzet met 40 procent gedaald."

Volgens het bedrijf trekken de winkels op Schiphol een heel ander publiek dan de gewone verkooppunten voor tabak. Verder bevinden de zaken zich binnen 'streng gereguleerde en jeugdluwe omgeving'. Ook is geen sprake van de verkoop van losse pakjes, maar van sloffen.  

Desgevraagd bevestigt Schiphol Airport Retail, waarin de nationale luchthaven 40 procent bezit, wederom de intenties. ,,De oplossing ligt volgens ons in het beperken van de zichtbaarheid van tabaksproducten in taxfreewinkels op luchthavens vanaf de publiekstoegang of bij de entree."

SAR herhaalt letterlijk de smeekbede om vrijstelling van het uitstalverbod. Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten nog te werken aan het formele wetsvoorstel. ,,Maar we zijn niet voornemens om een uitzondering toe te staan. Want we werken aan een rookvrije generatie", aldus een woordvoerder.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (preventie) liet toevallig gisteren nog weten dat hij een 'oorlog voert tegen roken'. Deze week werd bekend dat de rookruimtes in de horeca over twee jaar verdwenen moeten zijn.    

Rookvrije generatie

De PvdA maakt zich al jaren hard voor streng anti-tabaksbeleid. ,,We moeten serieus inzetten op die wens om tot een rookvrije generatie te komen", zegt Kamerlid Sharon Dijksma. ,,Een uitstalverbod voor rookwaren moet dan ook gelden voorbij de douane. Want Schiphol is een uithangbord voor de Nederlandse normen."

Ook GroenLinks is kritisch. ,,Verregaande maatregelen zijn nodig wat betreft de beschikbaarheid van tabak. Daar past een uitzondering voor de winkels op Schiphol niet in."