Volledig scherm
Albert Gudmundsson met de 1-0 voor Jong PSV tegen NEC, vorige week maandag. © Thomas Bakker

Beloften PSV presteren maandag veel beter dan op vrijdag

Na ruim vier jaar in de eerste divisie kan de conclusie worden getrokken dat Jong PSV op maandag fors beter presteert dan op vrijdag. Dat de maandagavond doorgaans meer punten oplevert, geldt ook voor alle andere beloftenteams. 

Bij Jong PSV spelen op maandag vaak A-selectiespelers mee en op vrijdag blijven zij doorgaans buiten de ploeg. Het is een verklaring waarom het gat tussen het aantal punten van Jong PSV op maandag en vrijdag zo enorm groot is. De ploeg speelt ook vaak thuis op maandag en uit op vrijdag. 

Opta

Jong PSV pakte in de afgelopen jaren op maandag in 55 duels liefst 99 punten, ofwel 1,80 punt per duel. De cijferaars van Opta bevestigen na navraag van het ED de cijfers en zien dat het beeld bij alle beloftenploegen terug te zien is. Op vrijdag pakte Jong PSV in ruim vier seizoenen in totaal drie punten meer (102), maar daarvoor had het wel 97 wedstrijden nodig. Een nuancering is wel gepast: Jong PSV speelt vaker een uitduel op vrijdag en een thuiswedstrijd op maandag. 

Het gemiddelde op vrijdag van Jong PSV is derhalve maar 1,17 punt per duel. De gemiddelden lopen nog verder uiteen wanneer ook de drie wedstrijden van Jong PSV (negen punten) op dinsdagavond in de afgelopen jaren worden meegeteld. Daarbij speelden ook de nodige A-selectiespelers mee. 

Volledig scherm
Darije Kalezic was in de seizoenen 13/14 en 14/15 coach van Jong PSV. © Proshots

Verschillen

Bij alle beloftenteams is sprake van verschillen op maandag en vrijdag. Het verschil bij Jong FC Utrecht is procentueel gezien nog groter dan bij Jong PSV. De ploeg pakt op vrijdag tot nu toe gemiddeld 0,75 punt en op maandag 1,19 punt, oftewel bijna 60 procent meer. Bij Jong FC Twente was er  in de twee seizoenen dat het betaald voetbal speelde ook een verschil. De ploeg pakte maandag 1,19 punt en vrijdag 0,97 punt gemiddeld. Bij Jong Ajax is het verschil (1,62 punt gemiddeld op maandag en 1,48 op vrijdag) het kleinst, maar toch aanwezig. 

Reglementen

De cijfers zijn koren op de molen van critici, die beloftenteams uit de eerste divisie willen en wijzen op competitie-vervalsing. Dat de Jong-teams eruitgaan, is momenteel niet meer denkbaar, maar wel wordt momenteel gekeken naar de reglementen voor deelname. Mogelijk wordt in de toekomst (maart 2018) bepaald dat ook Jong-teams met bijna vaste selecties moeten gaan werken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement