Tijdens ADO-PSV was er ophef over teksten die door het ADO-publiek zijn geuit. Bewijzen ontbreken vooralsnog.
Volledig scherm
Tijdens ADO-PSV was er ophef over teksten die door het ADO-publiek zijn geuit. Bewijzen ontbreken vooralsnog. © ANP Sport

De nuance is vergiftigd in de ‘kwetsrel’ rondom Ihattaren bij ADO-PSV

Rondom ADO-PSV ontstond zaterdagavond ophef over vermeende spreekkoren aan het adres van Mohamed Ihattaren. Haagse supporters stellen dat er vanaf de tribunes niets naar het PSV-talent geroepen is en houden het erop dat door een groep ‘Homo’s vieren carnaval’ is geschreeuwd in een thuisvak. 

Een aantal mensen meldde via Twitter iets heel anders gehoord te hebben en dat werd door enkele media opgepakt, waarbij is aangenomen dat er iets schandelijks over een verdrietige gebeurtenis uit het privé-leven van Ihattaren is geroepen. Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd, is nu niet objectief vast te stellen. Een geluidsfragment dat op Fox Sports werd gedeeld, bood geen uitkomst. Al eerder is gebleken dat de ene mens ‘Yanny’ kan horen, terwijl de ander bij hoog en laag volhoudt dat het ‘Laurel’ is. 

De kwestie rondom de vermeende kwetsteksten richting Ihattaren werd zo’n groot thema, dat geen enkele nieuwssite het meer negeerde of kon negeren. ADO stelt een onderzoek in en PSV wacht dat af, zo is het feitelijke nieuws. Trainer Ernest Faber van PSV hekelde de spreekkoren bij Fox Sports, als ze er tenminste geweest zijn. Hij nam het logischerwijs op voor zijn pupil, die volgens hem ontdaan was. 

Nuance

Faber heeft natuurlijk gelijk dat het schandalig is als er teksten naar hem geslingerd zijn, maar de vraag blijft natuurlijk of dat wel gebeurd is. Een ADO-adviseur vond het nodig om de PSV-trainer op Twitter nog even uit te maken voor iemand die tegen betaling seksuele diensten verleent en zo blijft de nuance natuurlijk wel erg ver weg. Niet de sociale media zelf, maar een aantal verhitte gebruikers vergiftigt de discussie over iets waarvan niet vaststaat of het nu wel of niet is gebeurd. Als het zo is dat Ihattaren is uitgescholden, dan is dat inderdaad schandalig. Op dit moment is er geen officiële verklaring van iemand die iets gehoord heeft over spreekkoren richting Ihattaren en dus is er geen sluitend bewijs voor individuele kwetsteksten. 

Dat er via een spreekkoor homo's zijn beledigd, is vanuit meerdere geledingen wel bevestigd. Als dat als ‘niet zo erg’ wordt gezien - ‘het gebeurt in andere stadions inderdaad ook’ - is dat het snelle failliet van de KNVB-campagne waarbij met een regenboogbandje door aanvoerders in het betaald voetbal aandacht werd gevraagd voor diversiteit. Niet dat ook maar iemand verwacht had dat dit meteen alles zou uitbannen, maar het zou toch mogelijk moeten zijn om soms iets originelers te verzinnen.