Volledig scherm
Luuk de Jong en Mauro Júnior leiden de dans tijdens de training bij PSV. © ANP

Florida-blog (9, slot): Het team PSV mag zichzelf nu bewijzen

Is dit PSV goed genoeg om binnen vier maanden nog eens goed feest te vieren op het Stadhuisplein in Eindhoven? 

Na het trainingskamp met twee oefenduels in Florida is er vertrouwen binnen de ploeg, die zichzelf de komende weken terugvindt bij duels in Almelo, Enschede en Rotterdam. Drie uitwedstrijden die voor het verloop van dit seizoen cruciaal kunnen zijn en in de competitie en het bekertoernooi voor meer duidelijkheid gaan zorgen. 

Aanvallend talent

In Florida bleek opnieuw dat de ploeg genoeg aanvallend talent in de gelederen heeft. Sam Lammers doopte zichzelf even om tot 'Samba Sam', maar geniet bij PSV nog niet het vertrouwen dat Luuk de Jong krijgt. Met Cody Gakpo, Donyell Malen en Mauro Júnior staat er een trio spelers te trappelen, waarvan er minimaal een in de toekomst de potentie moet hebben om structureel PSV 1 te halen. En misschien zijn het er wel twee of drie. 

De Jong

Dat Lammers bij PSV nog niet de status van De Jong heeft, is logisch. De 20-jarige Goirlenaar staat nog helemaal aan het begin van zijn carrière en heeft alles te bewijzen op het hoogste niveau, waarop hij een paar keer scoorde. De Jong heeft niet alles, maar wel veel te bewijzen na een matte periode. Met dit seizoen wel weer een duidelijk opgaande lijn. Het geflirt met Club América heeft vooralsnog tot niets geleid en het lijkt er niet op dat PSV nu nog wil meewerken aan een transfer, waarbij - met nog maar 16 keer eredivisie te gaan - een groot risico wordt genomen. 

Risico's

Risico's neemt PSV wel met de achterhoede, waarin dringend versterking nodig is. Als daarin niets verandert, is dat misschien wel nog opmerkelijker dan in de zomer. De club probeert nog een linksbenige centrale verdediger of linksback toe te voegen en dat is niet alleen nodig om de kwantiteit te verhogen. De kwaliteit achterin blijft een aandachtspunt en PSV heeft aan de linkerkant overduidelijk behoefte aan een (tijdelijke) impuls. Met Armando Obispo is er wel een opvolger voor Nicolas Isimat-Mirin aan boord, maar ook hij heeft op het hoogste niveau nog alles te bewijzen. 

Teamgeest

PSV moet het hebben van de teamgeest, zo benadrukte coach Phillip Cocu in Florida opnieuw regelmatig. Afgaand op de trainingen in de Verenigde Staten zit dat wel goed. De strakke gezichten van de technische staf en spelersgroep bij het Zwitserse trainingskamp van PSV in de zomer maakten plaats voor ontspannen gelaten. PSV vond naast de trainingen ook ruimte voor een paar uitstapjes en bezocht bijvoorbeeld een basketbalwedstrijd van Orlando Magic en bezocht een groot vrijetijdspark. Ook in de eerste seizoenshelft ondernam de selectie regelmatig een aantal activiteiten, met bijvoorbeeld een bezoek aan de Koninklijke Landmacht en een barbecue in de woning van Daniel Schwaab. 

Bereidheid

Het bouwen van een team, daar is dit jaar volop op ingezet bij PSV. Voetbalbaas Marcel Brands vindt deze selectie kwalitatief een iets mindere dan die van vorig seizoen, dus moet het uit dit soort dingen komen. Bereidheid en geloof tot de laatste seconde, voor elk puntje alles uit de kast. Dat zijn de teksten die Cocu de komende weken ongetwijfeld zal blijven herhalen tijdens zijn persconferenties. PSV zal het ook hard nodig hebben, als er niets aan de huidige selectie verandert. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement