Volledig scherm
PSV werd in 2007 op de laatste speeldag kampioen met één doelpunt verschil. © ANP

Kampioen met één doelpunt verschil; hoe het kansloos geachte PSV 12 jaar geleden de titel pakte

TERUGBLIKHet behalen van het kampioenschap lijkt voor PSV dit seizoen een lastige opgave, kijkend naar het verschil in doelsaldo met Ajax (+81 om +71). Exact twaalf jaar geleden werd het echter helemaal onmogelijk geacht. Toch pakte PSV de titel, na de meest spectaculaire seizoensontknoping ooit. Een terugblik.

PSV staat er in de winterstop van seizoen 2006/2007 florissant voor. De Eindhovenaren hebben na zeventien wedstrijden zeven punten meer dan het AZ van Louis van Gaal en acht meer dan Ajax. Maar een inzinking volgt. In de eerste vier wedstrijden na de winterstop worden slechts vier punten behaald. Toch heeft PSV, met onder anderen Phillip Cocu, Ibrahim Afellay en Jefferson Farfán in de gelederen, het kampioenschap op de voorlaatste speelronde nog volledig in eigen hand. Wordt van FC Utrecht gewonnen, gaat PSV met twee punten voorsprong de laatste speelronde in. Maar dat lukt niet. Vijf minuten voor tijd krijgt PSV de deksel op de neus: 1-1. Het lijkt over en uit in Eindhoven, dat als nummer drie de laatste speelronde in gaat.

29 april 2007, 14.30 uur. Drie ploegen staan met evenveel punten bovenaan in de eredivisie. De beste papieren voor het kampioenschap zijn voor AZ, dat in Rotterdam tegen Excelsior speelt. Het doelsaldo van de Alkmaarders is beter dan dat van Ajax (+6) en PSV (+7). De Amsterdammers staan in Tilburg tegenover Willem II, PSV speelt in eigen huis tegen Vitesse.

AZ geeft het weg

AZ geeft het al gauw uit handen in Rotterdam. Keeper Boy Waterman krijgt al na 18 minuten een rode kaart, Excelsior maakt 1-0 uit de penalty die wordt gegeven. AZ komt in de wedstrijd twee keer op achterstand en komt twee keer terug, maar op voorsprong komt de ploeg uit Alkmaar niet. In de extra tijd wordt de genadeklap gegeven: AZ verliest in Rotterdam en daarmee ook de titel.

De ogen zijn gericht op Ajax, dat al snel op voorsprong komt in Tilburg. PSV moet met twee doelpunten meer van Vitesse winnen dan Ajax van Willem II. In de rust is het in Tilburg 0-1, PSV staat dan met 2-1 voor tegen Vitesse. De beste papieren zijn voor Ajax.

PSV komt op stoom

Maar dan komt PSV op stoom. Afellay en Farfán maken er binnen twintig minuten na rust 4-1 van en PSV gaat geloven in wat vooraf een ongelofelijke stunt werd geacht. Ajax komt op 0-2 in Tilburg, maar in de 77ste minuut is het Cocu die al vallend hard de 5-1 binnen schiet. Fans zitten op de tribune aan de telefoons gekluisterd. Vol spanning wordt afgewacht of dat ene doelpunt verschil ook genoeg blijft voor de titel. 

Zenuwslopend slot

PSV-Vitesse is afgelopen. Spelers vragen coach Ronald Koeman of ze kampioen zijn geworden, maar dat weet de trainer ook nog niet. Zenuwslopende minuten volgen. Spelers drentelen rond, fans bijten hun nagels kort, totdat ze horen dat ook in Tilburg het laatste fluitsignaal heeft geklonken: PSV is landskampioen.