Volledig scherm
Érick Gutiérrez arriveerde gisteren op Schiphol. © Daniel Reyes

PSV slaat toe na 'de nacht van Guti', vandaag ook presentatie Behich

De kleinste uurtjes van 30 augustus 2018 gaan bij PSV de boeken in als 'De nacht van Guti'. Een paar uur later was duidelijk dat ook Aziz Behich naar PSV komt.

PSV heeft na het bereiken van de Champions League-groepsfase direct de knip getrokken. De club presenteert vandaag op de slotdag van de transfermarkt twee nieuwe spelers, als alle keuringsuitslagen het oordeel 'geschikt' aangeven . Met de komst van Mexicaans international Érick Gutiérrez (23) gaat een langgekoesterde wens van bijna iedereen bij de club in vervulling. Nadat het er weken naar uitzag dat een transfer financieel onhaalbaar was, kwam er deze week toch een opening en werden alle partijen het eens. 

Volledig scherm
Aziz Behich in het shirt van Australië © Pro Shots/BILDBYRN NORWAY

PSV lijft daarnaast de Australische back Aziz Behich (27) in, die de ploeg in geval van schorsingen, blessures of vormverlies moet helpen. Hij speelde in juni onder de hoede van Bert van Marwijk en Mark van Bommel mee tijdens het WK in Rusland en komt over van het Turkse Bursaspor. De 'Socceroo' kost ruim anderhalf miljoen euro. 

Voor Gutiérrez vloeien de Eindhovense euro's rijkelijker. Het Mexicaanse Pachuca krijgt er acht miljoen voor van PSV, dat vele maanden aasde op 'Guti', zoals hij ook door PSV-supporters al liefkozend wordt genoemd.De vriend van Hirving Lozano - het duo speelde als schelmen van elf al samen bij Pachuca - tekent tot 2023, Behich tot 2021. Waar de Australiër gezien wordt als een zogeheten buitenkansje, stond de middenvelder uit Zuid-Amerika al meer dan een jaar op het lijstje in de bureaulade van eerst Marcel Brands en nu John de Jong, voetbaldirecteur ad interim bij PSV. 

Verbinding tussen de voorste en achterste linie

Ver na middernacht bevestigde PSV gisteren de transfer van Gutiérrez, nadat vanuit Mexico al berichten naar Nederland overwaaiden over een overgang. De man die de verbinding tussen de voorste en achterste linie in het elftal kan maken, ontbrak bij de wedstrijdselectie Pachuca, dat vlak voor een officiële wedstrijd stond. Afwezigheid zou onnodige speculatie veroorzaken en dus besloten partijen om openheid van zaken te geven. Gevolg was een curieuze transfernacht, waarin Hirving Lozano via de sociale media-kanalen van PSV ver na middernacht Gutiérrez op zijn mobieltje verwelkomde. 

Na zijn eerste jaar in Eindhoven besloot de huidige sterspeler van PSV nog niet in te gaan op verleidelijke aanbiedingen uit het buitenland en wilde hij met zijn ploeg de Champions League in. Als bonus krijgt hij nu assistentie van zijn maat, die zelf al maanden stond te popelen om naar Eindhoven te komen. Gisteravond landde 'Guti' op Schiphol, zodat de club tijd genoeg heeft om voor de presentatie van vandaag alles af te ronden. 

Volledig gerenoveerde verdediging

Met het aantrekken van Behich haalt PSV nog een extra versterking voor de toch al volledig gerenoveerde verdediging, waarin alleen Daniel Schwaab als basisspeler stand heeft gehouden. Zijn ploegmaat in het centrum, Nicolas Isimat-Mirin, was er tot gisteren niet in geslaagd een transfer te realiseren en moet zich, als hij vandaag niet alsnog vertrekt, ten koste van Nick Viergever weer in de basis zien te knokken.

Als Isimat blijft, is er voor de talentvolle Armando Obispo mogelijk een kans om een transfer op huurbasis te maken. Onder meer PEC Zwolle toonde voor hem belangstelling en zat ook met het kamp van Obispo aan tafel, maar het leidde niet tot een deal. Mogelijk kiest de 19-jarige centrale verdediger voor eenavontuur bij Fortuna Sittard, dat ook belangstellingheeft. PECheeft ookmiddenvelder Ramon Lundqvist (21) van PSV deze transferperiode in de gaten gehouden, maar pakte niet door.