Volledig scherm
PSV viert de 0-1 op Cyprus, tegen Apollon Limassol. © EPA

Smulweek voor Nederlands clubvoetbal: PSV, Feyenoord en AZ scoren na Ajax ook volop UEFA-punten

Voor het Nederlands clubvoetbal is het een topweek geworden. Drie eredivisieploegen plaatsten zich donderdagavond voor de groepsfase van de Europa League en Ajax verzekerde zich woensdag al van de Champions League-groepsfase. 

Het betekent dat er nog minimaal 24 wedstrijden voor de eredivisieploegen (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ spelen er ieder minstens zes) zijn om punten te scoren voor de UEFA-ranking van de eredivisie. Op deze zogeheten coëfficiëntenlijst zakte de eredivisie de afgelopen jaren weg, maar inmiddels is een stevige opmars ingezet. Een aanval richting de top-negen is niet eens ver meer weg. Nederland staat niet ver meer achter Turkije en Oekraïne en er zijn volop kansen om de achterstand in te gaan lopen. 

Nederland staat nu nog elfde op de Europese ranglijst en heeft Oostenrijk op forse achterstand gezet. Dit seizoen pakte Ajax de meeste van de 3,9 punten die ‘de eredivisie’ verzamelde. Inmiddels hebben de Amsterdammers 1,4 punt gescoord, PSV pakte in de Europese voorrondes 0,9 punt, AZ 0,8 en Feyenoord 0,7. FC Utrecht heeft ook 0,1 punt gepakt, maar werd al uitgeschakeld in de tweede voorronde van het Europa League-toernooi. 

Voor de Europese ranglijst die van belang is voor de verdeling van Champions League- en Europa League-tickets, gelden de laatste vier seizoenen en het huidige seizoen. 

Bekijk hieronder de reactie van Jorrit Hendrix na afloop van het duel in Cyprus.