Volledig scherm
Marco van Ginkel en Wim Rip nemen een AED (defibrillator) in gebruik in Wageningen. © Edwin van Zandvoort

Wim Rip volgend seizoen terug bij PSV: 'Wat heb ik een geluk gehad'

Wim Rip keert begin volgend seizoen terug als video-analist bij PSV, als zijn revalidatie goed verloopt. ,,Wat heb ik een geluk gehad."

Hij is dankbaar. Ongelooflijk dankbaar. Een handjevol alerte, adequate en daadkrachtige medici redde in december in de Euroborg en later het ziekenhuis het leven van Wim Rip (57), de video-analist van PSV. Tijdens FC Groningen-PSV kreeg hij in december een hartstilstand en zijn perspectief zorgde voor bleke, bezorgde en bijna betraande gezichten bij PSV. 

Overlevingskans

,,Ik had een overlevingskans van drie tot vijf procent", zegt Rip. In zijn ogen en bij de handdruk zijn de emoties nog zichtbaar en voelbaar. ,,Wat heb ik een geluk gehad. Ik kan me er niks van herinneren, omdat ik pas een paar dagen later ben bijgekomen. De overweldigende hoeveelheid reacties daarna hebben me ongelooflijk veel kracht gegeven." 

Rip prijs zich gelukkig met zijn omgeving. ,,De voetbalwereld hard? Ik voel me juist een bevoorrecht mens dat ik in deze sport mag werken. Er werken ontzettend veel lieve, fijne en oprechte mensen in het voetbal en ze trekken me door deze situatie heen. Mijn revalidatie verloopt goed en de planning is dat ik begin volgend seizoen weer aansluit bij PSV. De club heeft werkelijk alles opgelost, tot aan oppas voor de hond toe. Ik vind het heel bijzonder hoe iedereen zich voor mij heeft ingespannen, terwijl in topsport juist altijd de volgende wedstrijd centraal staat."

Rip en PSV-aanvoerder Marco van Ginkel waren dinsdag aanwezig bij de 'ingebruikname' van een AED (defibrillator) in de woonplaats van Rip: Wageningen. Ze vroegen aandacht voor het plaatsen van defibrillatoren en hopen dat veel buurtschappen erin slagen zo'n apparaat te bekostigen. ,,Op die manier zijn veel levens te redden", aldus Rip. Via www.buurtaed.nl zijn initiatieven in die richting op te starten.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd
    PREMIUM
    analyse

    Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd

    De groot­ste criticaster zal bij de internationale prestaties van PSV in dit seizoen louter wijzen op de eindstand in de groep. Twee punten en afgetekend vierde na zes duels in de Champions League-groepsfase: PSV heeft geen moment uitzicht gehad op overwintering in Europa. Een realist zal wijzen op de scheve internationale verhoudingen in het topvoetbal. De optimist constateert dat PSV in geen enkel duel kansloos was. Bovendien kan de club na plaatsing voor het hoofdtoernooi een kleine 40 miljoen euro bijschrijven.