Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte zegent wielrenners. © Chris Korsten

De Korte blijft erbij: 'Niet bij homoviering in protestantse kerk'

DEN BOSCH - 'Kom dan tenminste op Roze Zaterdag naar de Grote Kerk van de Protestantse Gemeente om daar uw zegen over de homogemeenschap uit te spreken.' Op die oproep van progressieve katholieken zal bisschop Gerard de Korte komende zaterdag niet ingaan.

,,Voor nu is het niet verstandig om dat te doen", laat zijn woordvoerder desgevraagd deze krant weten. ,,De bisschop kiest voor terughoudendheid. Later in het jaar zal hij concreet zowel intern als extern de dialoog aangaan met de homogemeenschap."

Diverse briefschrijvers hebben De Korte gemaand zijn rug te rechten. Zo schreef Frans van Oostveen uit Tiel, daags nadat De Korte besloten had toch niet de Bossche Sint-Jan open te stellen voor Roze Zaterdag, het volgende: 'Kom op Roze Zaterdag naar die oecumenische viering in die protestantse kerk, Gerard de Korte, en zegen de mensen daar. Niet om hun zonden, maar om hun verlangen naar God. Buig deemoedig het hoofd als mensen dat niet waarderen, maar weet dat u, tenminste in dat opzicht in de voetsporen van Jezus zult zijn getreden.'

Dinsdag publiceerde de Bossche editie van het Brabants Dagblad een soortgelijke oproep van Frank Manie uit Uden. Hij voegde daaraan toe: 'Ik wens u veel kracht, wijsheid en sterkte toe en ik vertrouw erop dat u ons allen niet in de steek zal laten. Zet uw warmhartelijke manier van werken voort. U mag zich omgeven weten door heel veel mensen, mensen die ondanks vele tegenslagen standhouden. En niet te vergeten de steun die u mag ondervinden van paus Franciscus.'

Het besluit in tweede instantie van De Korte leidde, zoals de bisschop schreef naar verwachting, tot teleurgestelde reacties. Ook onder katholieke homo-pastores, die spraken van een 'klap in ons gezicht'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement