Een verwaarloosde caravan op de inmiddels ontruimde camping Fort Oranje in Rijsbergen.
Volledig scherm
Een verwaarloosde caravan op de inmiddels ontruimde camping Fort Oranje in Rijsbergen. © RON MAGIELSE

‘Derde van Brabantse vakantieparken heeft te weinig perspectief’

DEN BOSCH - Een derde van alle vakantieparken in Brabant voldoet niet meer aan de wens van toeristen en heeft te weinig toekomstperspectief. Dit concludeert adviesbureau ZKA Leisure Consultants in een onderzoek dat ze voor de provincie uitvoerde.

Het bureau nam 110 van de 199 Brabantse vakantieparken onder de loep en zag dat het lang niet overal goed gaat. Bij de bedrijven zonder uitzicht op een gezonde toekomst liggen duistere zaken als drugsproductie op de loer, zo waarschuwen de onderzoekers. 

Ook zien ze dat verschillende parken illegaal bezig zijn. Dat doen ze door er arbeidsmigranten onder te brengen of door gasten heel het jaar rond in een verblijf te laten wonen. ,,Veel bedrijven worden dagelijks bestookt met huisvestingsvragen. De verleiding kan dan heel groot zijn, maar de weg terug naar een gezond recreatief bedrijf wordt steeds moeilijker”, merkt onderzoeksleidster Annelies de Witte op.

In het rapport staan geen namen van vakantieparken die misschien wel hun langste tijd hebben gehad. 

Actie

De provincie probeert al jaren een beter beeld te krijgen van wat er in het buitengebied gebeurt. De handel en wandel van vakantieparken hoort daarbij, onder meer vanwege de aanpak van illegale situaties met arbeidsmigranten. Gedeputeerde Erik van Merrienboer gaat later dit jaar met het rapport onder zijn arm in gesprek met alle Brabantse gemeenten. 

De gedeputeerde sluit niet uit dat ingrijpen nodig is om problemen met vakantieparken op te lossen. ,,Niet voor elk vakantiepark is een gezond toekomstperspectief weggelegd. Dat betekent dat je ook moet denken over saneren en sloop. Om daarmee ruimte te maken voor kwaliteit en om de kwetsbaarheid van ondernemers te verkleinen.” Van Merrienboer noemt dat een ‘complexe opgave'.