Volledig scherm
Het Jeroen Bosch-jaar, de opening was in de Sint-Jan, trok meer toeristen uit binnen- en buitenland naar Den Bosch. De Brabantse vrijetijdseconomie profiteerde ervan. © Marc Bolsius

Twee miljard omzet in Brabantse vrijetijdseconomie, sector zit flink in de lift

DEN BOSCH - De Brabantse vrijetijdssector zit in de lift. De sector is sinds 2013 twee keer sneller gegroeid dan verwacht. Dit blijkt uit een analyse van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Hiermee is de provinciale ambitie die in 2013 werd uitgesproken voor 2020 inmiddels al bereikt.

Het aantal bestedingen is met 25 procent toegenomen en het aantal banen in de vrijetijdssector met 22 procent. Het aantal banen in de sector bedraagt inmiddels 63.100. In 2013 waren dat er nog 51.700. Er gaat inmiddels ruim 2,1 miljard euro om in de sector.  

De provincie zette met het opstarten van VisitBrabant eind 2014 intensief in op het aantrekken van buitenlandse bezoekers. Volgens de provincie heeft ook het thematisch programmeren van 'Van Gogh 2015' en 'Jheronimus Bosch 2016' geleid tot 'aantoonbaar meer buitenlandse bezoekers' met een hoger bestedingsniveau.

Met name op de Belgische markt neemt Brabant een goede positie in. Met meer dan een miljoen Belgische overnachtingen nam onze provincie in 2016 de tweede positie in Nederland in met een marktaandeel van negentien procent. En die stijgende lijn zet door. Voor de totale buitenlandse markt werd in de eerste vijf maanden van 2017 - in vergelijking met dezelfde periode in 2016 - een groei van twaalf procent genoteerd.