Volledig scherm
Lucas De Man © Beeld Werkt

VIDEO: Lucas De Man sprak voor theatervoorstelling 128 mannen

DEN BOSCH - Bezoekers van de theatervoorstelling De man is Lam kunnen zich erop verheugen. Eenmaal weer thuis is er seks. Tenminste, als het aan maker Lucas De Man ligt. ,,Ik hoop dat mensen met meer energie uit de voorstelling komen. Dat ze zin hebben in vrijen en een beetje minder bang zijn."

Want, het gaat niet goed met de man. Zegt De Man die het weten kan. Tachtig procent van de publicaties over mannen is negatief. Het gaat over agressie, over macht. Raar vindt De Man, want de helft van de bevolking is man, die kunnen toch niet allemaal slecht zijn? Tijd dus voor een onderzoek dat veel verder gaat dan een theatervoorstelling. Want De man is lam wordt ook een podcast voor radio, een expositie die start in Istanboel (,,als we mogen komen, tenminste") en een lezingenreeks met filmbeelden. 

Van alle leeftijden, opleiding en pluimage

128 mannen werden geïnterviewd. Over vrouwen, over seks, kwetsbaarheid, vaderschap, over agressie, godsdienst en hun man zijn. Mannen van alle leeftijden, opleiding en pluimage. Moslimmannen. Kickboksers. Wetenschappers werden bevraagd en een ongelooflijke hoeveelheid beeld en geluidmateriaal bleef achter. Hoe daar een theatervoorstelling van maken? De Man vindt dat een goede vraag. ,,Het moest vooral persoonlijk zijn. Ik vertel mijn verhaal of verhalen van anderen die ik tot de mijne heb gemaakt. Het kon niet in algemeenheden, anders zouden mannen zeggen: zo ben ik niet. Of vrouwen zeggen; zo is mijn man niet."

Zelf heeft hij ook veel gelachen. Hij vroeg goede vrienden voor mannenavonden, gesprekken over man zijn. ,,Laat de drank vloeien en ze worden zo eerlijk als het maar zijn kan." Natuurlijk, er was veel buitenkant. Er was veel stoerdoenerij. Want ook dat is de man. Kleedkamerpraat. Buitenkant. Cliché op cliché.  Maar hij heeft hard gewerkt om er meerdere lagen in te krijgen: ,,Lang leve de complexiteit van de man. Je kan het niet veralgemeniseren."

De man is lam is een productie van Het Zuidelijk Toneel, Nieuwe Helden en Stage Z van Theater Zuidplein in Rotterdam.  De voorstelling gaat vanaf april  tot en met begin volgend jaar te zien in verschillende theaters. O.a 6/4 en 7/4 in De NWE Vorst Tilburg; 29/4, 27/5 en 28/5 Verkadefabriek Den Bosch; 21/9 De NWE Vorst Tilburg. 

Volledig scherm
Lucas De Man © Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement