Volledig scherm
Agnes Tirup blij met haar overwinning in de Ladies Run (10 k) van de Tilburg Ten Miles. © Ad Pertijs

Agnes Tirup loopt in Tilburg solo de beste wereldjaartijd: 30.50

Agnes Tirup kon breeduit lachen toen ze in Tilburg de finish passeerde van 10 kilometer lange Ladies Run. ,,Vorig jaar was ik hier tweede in 31.00. Vandaag wilde ik winnen in een snellere tijd. Dat is gelukt", glunderde de 21-jarige Keniaanse, die de klok stil liet staan op 30.50.

Met die tijd bleef ze twintig seconden boven het parkoersrecord en een dikke minuut boven het wereldrecord. De 30.50 gaat wel de wereld over als de beste jaarprestatie tot op dit moment.

 Dat Tirup het merendeel van de afstand in haar eentje moest afwerken, irriteerde de atlete minder dan de organisators van de race. ,,Als de haas (Chebet) na twee kilometer niet zo snel was uitgestapt en als Tsehay Gemechu daarna ook haar deel van het werk had gedaan, was er een veel snellere tijd uitgerold", dacht wedstrijdleider Henk van Doremalen.

Tirup maalde er niet om. ,,Ik ben nog jong. De tien kilometer is mijn favoriete afstand. In de toekomst hoop ik op de Olympische Spelen en het WK medailles te winnen op deze afstand. Dat ik het vandaag alleen moest doen, was niet erg. Hier word ik alleen maar beter van. Daarnaast was het eigenlijk iets warm om een toptijd te lopen."

Na zeven kilometer werd ook duidelijk waarom de Ethiopische mede-koploopster Gemechu niet op kop wilde komen. Toen moest ze de rol eenvoudig lossen. De derde plaats ging naar de Oegandese Stella Chesang.    

Jip Vastenburg was op de achtste plaats de snelste Nederlandse. Ze noteerde 34.06. De Tilburgse Julia van Velthoven kwam als vierde Nederlandse binnen in een tijd van 35.17. ,,Voor mij was het iets te warm en ik merk dat ik afgelopen zomer weinig duurwerk heb gedaan. Normaal zou ik deze tien kilometer niet opgenomen hebben in mijn voorbereiding op het crossseizoen, maar de kans om hier voor al die publiek in mijn eigen stad te lopen, wilde ik uiteraard ook niet laten liggen."