Volledig scherm
Vruegde bij doelpuntenmaker Ingo van Weert (12) en doelman Etienne Vaessen na de late gelijkmaker van RKC. © Toin Damen/Pro Shots

Beter RKC laat naar gelijkspel in derby tegen FC Den Bosch

FC Den Bosch leek lang door een 0-1 overwinning de aansluiting bij de subtop te vinden. Dat zou gebeuren ten koste van streekgenoot RKC Waalwijk, dat de betere ploeg was, maar er lang niet in slaagde om een aantal open kansen te verzilveren. In de vierde minuut van de extra tijd kopte Ingo van Weert uit een vrije trap echter raak: 1-1.

De derby was amusant, al legde arbiter Bax het duel ruim dertig keer stil. Hij voorkwam daarmee dat het duel uit de hand liep, al gebeurde dat in de slotfase toch. Het tijdrekken en theater van Jordy van der Winden werd genadeloos afgestraft.

FC Den Bosch kwam al uit zijn eerste aanval op voorsprong. Een corner van Sven Blummel viel bij de tweede paal op het hoofd van Mats Deijl, die ongehinderd in kon koppen. Die vroege voorsprong speelde de Bosschenaren in de kaart. Op veel fronten was de ploeg slimmer dan RKC, dan wel veel energie in de derby stopte. Met een aantal kleine overtredingen brak FC Den Bosch het ritme bij de Waalwijkers. Het middenveld oogde meer solide. Vanuit die linie kwamen spelers, uit de rug van tegenvallende Dennis Kaars, ook steeds dreigend door.

Volledig scherm
RKC-speler Johan Voskamp mist een vroege kans op de gelijkmaker. © Pro Shots

Omhaal

Toch kreeg ook RKC voor de pauze zijn kansen. De in de basis debuterende Dylan Seys was tot twee keer toe dicht bij succes met een omhaal. De derde corner op slag van rust bracht Voskamp oog-in-oog met de Bossche keeper. De ervaren schutter mikte echter naast, zodat RKC met een achterstand moest gaan rusten.

Voskamp miste ook de eerste kans van de tweede helft. Hij verzuimde een steekpass van Nikki Baggerman te controleren. Bij de Waalwijkers stond op dat moment Ingo van Weert al in de ploeg als vervanger van Jan Lammers. Nadat Jordy van der Winden een grote kans op 0-2 had laten liggen, probeerde RKC de druk op te voeren. Roland Bergkamp kwam als tweede spits in de ploeg. Die had maar drie minuten nodig voor een eerste kans, maar zijn volley eindigde in de handen van de keeper. Niet veel later mikte Seys op aangeven van Voskamp op de paal.

Het noopte FC Den Bosch maatregelen te nemen. De komst van Andersson voor Boyaghlafen was een verdedigende wissel. RKC bleef maar kansen missen. Amatkajiro mikte nog een keer over. FC Den Bosch leek overeind te blijven, ook in de vier minuten extra tijd. Maar een van de lat terugkomende vrije trap werd door Van Weert alsnog binnen gekopt.

Volledig scherm
Teleurstelling bij FC Den Bosch-spelers Jens van Son (links) en Muhammed Mert na de late tegentreffer van RKC. © Toin Damen/Pro Shots

RKC Waalwijk - FC Den Bosch 1-1 (0-1). scoreverloop: 3. Deijl 0-1, 90 + 4. Van Weert 1-1. scheidsrechter: Bax. toeschouwers: 2705. gele kaarten: Van Weert (RKC, Van der Winden, Heemskerk (FC Den Bosch).

RKC: Vaessen; Ndefe, Lammers (46. Van Weert), Drost, Quasten; De Graauw (61. Bergkamp), Baggerman, Rienstra; Seys 73. Bakari), Voskamp, Amatkajiro.

FC Den Bosch: Heemskerk; Deijl (70. Fernandes), Kersten, Biemans, Van der Winden; Van Son, Vossebelt, Mert; Blummel, Kaars (64. Van de Sande), Bouyaghlafen 75. Andersson).

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement