Volledig scherm
Maikel Smits © Getty Images

Debutant Maikel Smits uit Schijndel blijft op de goede weg in Dakar

Ook in de derde etappe van de Dakar Rally, een rit van 300 kilometer in de omgeving van Pisco, timmerde Maikel Smits aan de weg. De debutant in de Dakar kwam als snelste van de Nederlandse motorrijders aan de finish met de 34ste tijd, ruim een half uur achter etappewinnaar Sam Sunderland. ,,Ik weet nog niet goed waar ik ongeveer thuishoor, maar deze plek voelt wel oké. Ik rijd niet boven mijn kunnen.”

De 31-jarige ondernemer uit Schijndel was als 52ste gestart. Onderweg hopte hij van de ene naar de andere rijder. ,,Ik ben er veel voorbij gereden, maar ik heb ook geprofiteerd van andere rijders. Door steeds zicht te houden op degene die voor me reed, kon ik zien waar die afremde en gas gaf en welke route hij koos. Zo kun je iets meer snelheid maken en er naartoe rijden. Op de goede momenten ging ik er voorbij en kon ik weer bij de volgende aanpikken. Het is niet zomaar blind achter een ander aan rijden; je moet wel zelf goed blijven opletten en zorgen dat je niet per ongeluk de navigatiefouten maakt die een ander maakt. Met navigeren zat ik steeds spot on.”

In het klassement van de motoren klom Smits op naar de 37ste plaats. In de lijst van de rookies staat hij zesde (van de 34). ,,Ik kijk nog niet echt naar het klassement”, zegt Smits. ,,Mijn doelstelling de finish te halen, heb ik nog niet bijgesteld. Het gaat goed, maar het is nog steeds maar het begin. De etappe van morgen begint met een massastart, waarbij we met vijftien motoren tegelijk vertrekken. Daar zit ook het langste stuk zand en duinen ooit in. Laat ik daar eerst maar eens doorheen zien te komen en dan kijken we daarna wel weer verder.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement