Volledig scherm
Jackie Groenen van de Oranjevrouwen in actie tegen Amandine Henry tijdens een oefenduel tussen Nederland en Frankrijk ter voorbereiding op WEURO 2017. Foto Koen van Weel © ANP

Dinsdag in Tilburg: titelfavoriet Frankrijk opent tegen IJsland

TILBURG - Het is een beetje nu of nooit voor de huidige generatie Franse voetbalsters. Bondscoach Olivier Echouafni kan over een elftal vol wereldtoppers beschikken, toch won de equipe nog geen mondiale titel. Samen met Duitsland, Engeland en gastland Nederland is Frankrijk dit toernooi wederom één van de favorieten. 

Dinsdagavond (aftrap 20.45 uur) opent Frankrijk in het Koning Willem II Stadion in Tilburg het EK tegen IJsland. De Franse vrouwen, tweede op de UEFA-ranglijst, wonnen in aanloop naar dit EK de prestigieuze SheBelieves Cup. Daarnaast stonden Olympique Lyon en Paris Saint-Germain dit jaar tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Frankrijk is dus de grote favoriet voor groepswinst. IJsland (UEFA-11) strijdt met EK-debutanten Zwitserland (9) en Oostenrijk (14) om plaats twee in poule C.

De Franse middenveldster Amandine Henry won op het laatste WK de zilveren bal voor één na beste speelster van dat toernooi. De IJslandse spits Harpa Thorsteinsdóttir eindigde in de EK-kwalificatiereeks met tien doelpunten als medetopscoorster. Zij gaf ook nog eens vier assists.