Volledig scherm
Edwin Straver © Rallymaniacs

Edwin Straver beste kistrijder: ‘Ik was zo bang dat ie nog kapot zou gaan’

Edwin Straver heeft bij de Dakar Rally de Motul Orginals gewonnen, het kistklassement voor motorrijders die de tiendaagse door Peru zonder enige vorm van assistentie hebben gedaan.

Straver kreeg de overwinning min of meer in de schoot geworpen omdat klassementsleider Mark Tielemans na etappe 9 onfortuinlijk uitviel met liefst tien gebroken ribben. ,,Maar ik heb het niet cadeau gekregen”, aldus de winnaar uit het Brabantse dorp Rijswijk. ,,Je moet ook de laatste etappe finishen en ook bij mij had het nog mis kunnen gaan. Ik heb stenen geraakt, vast gestaan in de duinen, ik hoorde voortdurend van alles rammelen aan de motor. Ik was zo bang dat ie nog kapot zou gaan. Ik heb de hele nacht liggen denken of ik het wel goed had gedaan, of ik niets vergeten was, of ik er wel olie in had gedaan.”

De finish halen was het belangrijkste doel dat de 47-jarige onderhoudsmonteur. Het klassement was bijzaak. ,,Ik heb op 70 procent gereden, op aankomen, en blijkbaar werkt dat. Ik heb vast wel sneller gereden dan vorig jaar, toen het allemaal nieuw voor me was. Daardoor was ik vaak ook eerder binnen en had ik meer tijd voor alles en meer rust. Alles ging makkelijker, soepeler. Als ik geen vertrouwen had, draaide ik het gas dicht. Als het vertrouwen terug was, schroefde ik het tempo weer op. Langzamer rijden werkt niet in de woestijn, maar je moet wel een tempo vinden waarbij je je prettig voelt.”

Door het winnen van het kistklassement heeft Straver zijn inschrijfgeld voor de Dakar voor volgend jaar al bijna terugverdiend. ,,Eerst dit allemaal maar eens laten bezinken, een feestje vieren en dan kijken wat het me gebracht heeft. Over volgend jaar ga ik daarna eens nadenken.”