Volledig scherm
2019-05-16 15:06:54 DEN BOSCH - Portret van handboogschutter Jody Vermeulen. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP

Eindhovense Jody Vermeulen plaatst zich als beste Nederlandse voor finales op WK handboogschieten

Handboogschutter Jody Vermeulen (25) uit Eindhoven heeft zich dinsdag als 12de gekwalificeerd voor de finales op het WK handboogschieten in Den Bosch. Met een score van 699 was Vermeulen de beste Nederlandse op het niet-olympische onderdeel compound. Sanne de Laat  (24) - ook een Eindhovense - schoot 696 punten op het bord en kwalificeerde zich zo als 23ste voor de finales. 

Omdat Vermeulen bij de beste vijftien deelneemsters in het veld eindigde, heeft ze een zogeheten bye gekregen in de eerste finaleronde (de 1/48ste finales). Zodoende is de Eindhovense al verzekerd van een plekje bij de beste 48 schutters. Vermeulen is de nummer 5 van de wereldranglijst en dus een serieuze kanshebber op eremetaal. 

De Laat heeft ook al goede papieren om net als stadgenote Vermeulen de 1/24ste finales te bereiken: zij neemt het woensdagochtend op tegen de Ierse Saffron Cullen, die in de kwalificatie op de 90ste plaats eindigde. De Laat is nu de nummer 26 van de wereldranglijst en vorm met Vermeulen en Inge van Caspel het compound-team. 

Van Caspel, de vriendin van olympiër Rick van der Ven uit Oss, eindigde als 51ste. Bij elkaar opgeteld staat de Nederlandse compound-ploeg op een zesde plaats in het landenklassement. Daardoor stomen zij direct door naar achtste finales en dus de beste zestien landen.  Voor dat teamklassement zijn Vermeulen, De Laat en Van Caspel een geduchte outsider voor een medaille. Het drietal mag dan ‘maar’ 14de op de wereldranglijst staan, maar beschikt tijdens WK's over een goed track record. In 2015 en 2013 pakte het team namelijk WK-zilver. 

Olympisch ticket

Eerder op de dinsdag voegde Rick van der Ven zich al bij de laatste 32 handboogschutters op het olympische onderdeel recurve. Sjef van den Berg behoorde daar al toe door zijn sterke kwalificatie (vijfde), teamgenoot Steve Wijler uit Limburger - de nummer 2 van de wereld - vloog juist uit het toernooi. Met zijn drieën vormen zij de recurve-ploeg, die woensdag voor een belangrijke wedstrijd staat tegen Oekraïne. Bij een zege verzekert die recurve-ploeg zich van een plekje bij de beste acht landen én daarmee deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. ,,Dat is misschien wel de belangrijkste dag van het toernooi”, benadrukte Van der Ven na zijn overwinning. 

In het verleden behoorden Mitch Dielemans (Geldrop) en Rick van den Oever (Sint-Oedenrode) geregeld tot het Nederlands team, maar zij hebben een flinke duikeling op de wereldranglijst gemaakt. Dielemans is momenteel 263ste op de ranglijst, Van den Oever doet het iets beter met een 175ste plek.