Geen Olympische Spelen voor Verwijlen: ‘Harde klap, maar gezondheid is het belangrijkste’

VideoGeen Olympische Spelen en dus geen sportzomer voor Bas Verwijlen (36) uit Oss. De topschermer zou voor de vierde achtereenvolgende keer deelnemen aan het grootste sportevenement ter wereld, dat dinsdag definitief werd uitgesteld. ,,Zeker een harde klap, maar vooropgesteld is gezondheid het allerbelangrijkste.”

Verwijlen draait er niet omheen: natuurlijk is het balen dat er een streep door de Olympische Spelen is gezet. ,,Ik ben nu 20, 21 jaar bezig met het bedrijven van topsport. Na Rio (2016, red.) stond alles in het teken van Tokio. Heel het gezin leeft mee, de sponsorcontracten zijn tot dan afgesloten, mijn werk heb ik daarop moeten aanpassen met vakantiedagen om vrij te nemen.”

Heleboel vraagtekens

Het IOC heeft besloten dat de Spelen verplaatst moeten worden naar een datum in 2021, maar niet later dan de zomer van 2021. Veel duidelijk is er verder nog niet. ,,Het is nog niet bekend wanneer ze het gaan houden, hoe de kwalificatie-eis eruit gaat zien”, zegt Verwijlen. ,,Ik sta er op dit moment goed voor, ik hoop dat ze daar niet al te veel aan gaan veranderen. Er zijn een heleboel vraagtekens, maar hoe dan ook: ik zal er klaar voor zijn als het in 2021 gehouden gaat worden.”

Verwijlen sluit af met een gezondheidswens voor de bevolking. ,,En blijf vooral binnen!” 

Bas Verwijlen in actie in Rio de Janeiro 2016.
Volledig scherm
Bas Verwijlen in actie in Rio de Janeiro 2016. © Pim Ras