Volledig scherm
© BSR Agency

HC Den Bosch onttroond: hockeysters Amsterdam pakken de landstitel

Amsterdam heeft HC Den Bosch vanmiddag onttroond als landskampioen hockey bij de vrouwen. Aan de Bossche Oosterplas was een wervelende eerste helft van de bezoekers genoeg om Den Bosch voor de tweede keer in drie dagen tijd te kloppen: 0-2.

Den Bosch wist dat het na het 2-1 verlies in het Wagener stadion op donderdagavond vandaag alle zeilen moest bijzetten om de zesde landstitel op rij te winnen. Die druk werkte aan het begin van de wedstrijd verlammend op de ploeg van Raoul Ehren, die geen schim van zichzelf was en werd overlopen door het beresterk startende Amsterdam.

Na vier minuten spelen tipte Charlotte Vega de 0-1 binnen en nog geen tien minuten later verdubbelde Kitty van Male de voorsprong uit een strafcornervariant. Van Male had later in de eerste helft nog de 0-3 op haar stick, maar zij sloeg met de backhand over. Later mocht Den Bosch Ireen van den Assem dankbaar zijn dat zij met een redding op de doellijn de derde Amsterdam treffer voorkwam.

Onder druk uit

Na rust lukte het Den Bosch pas aan het einde van kwart drie om onder de druk van Amsterdam uit te komen. Het offensief dat volgde leverde een kansje voor Lieke Hulsen en drie strafcorners op, maar de Bossche vrouwen slaagden er niet in om de goed keepende Anne Veenendaal te passeren. Ook toen Den Bosch aan het begin van het vierde kwart vijf minuten met een vrouw meer op het veld stond, na geel voor Marijn Veen, lukte het niet om de Amsterdamse muur te slechten. Met 11 tegen 11 was Lidewij Welten na een mooie actie nog wel dichtbij, maar haar schot ging voorlangs. Ook een goede backhand van Frédérique Matla in de laatste minuut leverde niets op. Het bleef bij 0-2.

Sinds Den Bosch in 1998 voor het eerst landskampioen werd, pakte het altijd een prijs. In de jaren dat het de landstitel misliep (2009 en 2013), kroonde het zich wel tot Europees kampioen. Daardoor staat is het eerste prijsloze seizoen in 21 jaar een feit. Amsterdam, dat in het Paasweekend al de Europa Cup won, pakt de eerste landstitel sinds 2013 en de twintigste in totaal. In vier van de vijf duels die het dit seizoen tegen Den Bosch speelde, was het de sterkte. Alleen in september vorig jaar won de uittredend landskampioen, thuis met 2-0. In de afgelopen maanden werd door Den Bosch in het Wagener stadion drie keer verloren; een keer in de competitie, een keer in de Europa Cup en dus een keer in de play-offs.