HC Den Bosch sterker dan HC Tilburg in Brabantse derby

VideoEen slordig spelend HC Den Bosch heeft vanmiddag toch de derby tegen HC Tilburg gewonnen: 3-1. De beslissing viel op een moment waarop de Tilburgers juist dichtbij de gelijkmaker waren.

Groots werd de zaterdagmiddagpot aan de Oosterplas nooit. Spannend was het hooguit een kwart. Nadat Tilburg kort na rust via Max Kreft op 2-1 kwam, kregen de bezoekers de geest en leken het Den Bosch zowaar moeilijk te maken. De Bosschenaren kwamen in die fase maar mondjesmaat onder de Tilburgse druk vandaan, maar verdedigden sterk. Daardoor bleven de kansen van Tilburg beperkt; HC Den Bosch-goalie Loïc Van Doren redde nog op een kans van Federico Fernandez Onega en Jaïr van der Horst schoot kort daarna in het zijnet.

Bij die mogelijkheden bleef het voor de Tilburgers. Toen Sébastien Dockier al snel in het vierde kwart de 3-1 maakte, was het verzet van de ploeg van Jeroen Delmée gebroken.

Strafcorner

Bij rust leek niets een simpele zege van de Bosschenaren in de weg te staan. Austin Smith zorgde al snel voor 1-0 uit een strafcorner en zag een tweede treffer vanaf kopcirkel even later afgekeurd worden. De 2-0 viel uiteindelijk alsnog, via Arjen Lodewijks. Hij reageerde attent op een rebound van een backhand van Noud Schoenaker. Daardoor scoorde Lodewijks wéér tegen zijn oude club en zijn goede vriend Tilburg-keeper Camille van Emstede.

Den Bosch klimt door de overwinning over HGC heen naar de derde plaatst in de hoofdklasse, met 18 punten uit 9 wedstrijden. HGC, dat vorige week nog met 3-2 te sterk was voor Den Bosch, ging vandaag hard onderuit bij Amsterdam: 7-3. Tilburg blijft door het verlies voorlaatste met drie punten.

Den Bosch speelt ook morgen weer thuis, dan tegen Pinoké. Tilburg ontvangt dan Amsterdam.

Scoreverloop: 11. Smith 1-0 (sc), 32, Lodewijks 2-0, 37. Kreft 2-1, 54. Dockier 3-1.

Lees het liveblog hieronder nog eens terug. 

Volledig scherm
Den Bosch - Tilburg heren © Ricardo Smit