Volledig scherm
Geletruidrager Greg van Avermaet. © AFP

Het geheim van geletruidrager Wolf: bammetjes met hagelslag

De meeste wielrenners eten borden pasta of biefstuk voordat ze aan een koers beginnen, maar voor het geheim om de gele trui in de BD Lezerstour te bemachtigen moet je het veel dichter bij huis zoeken. Boterhammen met hagelslag. Nederlanders kan het bijna niet, maar het leverde Eric Wolf maandag al de gele trui op. En die trui lijkt de 57-jarige Megenaar niet af te staan, want ook na etappe vijf op woensdag blinkt het geel om de schouders van Wolf.

Ook na de rit van Lorient naar Quimper siert het geel de torso van Wolf, die totaal niet had verwacht om op plek één te staan in de Lezerstour. ,,Ik heb de Lezerstour zaterdag net voor elf uur snel ingevuld terwijl ik boterhammen met hagelslag zat te eten”, bekent de geletruidrager. ,,Ik had totaal niet verwacht om op de eerste plaats te staan. Vorig jaar was mijn beste uitslag nog 191ste in een dagetappe.”

Wolf krijgt ontzettend veel reacties op zijn klassering in de Lezerstour. ,,Bij de molen in Megen worden de uitslagen uitgeprint en opgehangen. Ik kreeg van een collega meteen een foto toegestuurd via Whatsapp”, grinnikt Wolf. Hij wordt tijdens de Ronde van Frankrijk ondersteund door wielerkenners uit zijn omgeving. ,,Een van hen vertelde met dat Edward Theuns in een Belgische krant had gezegd dat hij niet zelf gaat sprinten in de Tour. Daarom heb ik hem vervangen door Geraint Thomas, die in de ploegentijdrit mogelijk het geel kon pakken”, vertelt hij verder.

Wissels

Voor de etappe naar Quimper wisselde Wolf nog tweemaal. Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski erin, Mark Cavendish en Edvald Boasson Hagen eruit. Een gouden wissel lijkt het, want Gilbert pakte de derde plek in de etappe en leverde Wolf, die verder nagenoeg sprinters in zijn team heeft, de 32ste plek op in de dagetappe.

Affiniteit met wielrennen heeft de Megenaar nog zeker. Vlak voor de Tour ging Wolf met renners van zijn oude wielervereniging naar de Alpen. Of hem dat het geel tot aan Parijs brengt is niet zeker, maar Wolf hoopt in ieder geval tot zondag in de leiderstrui verder te gaan. Dagwinnaar Wim van Dijk uit Eerde is daarvoor een grote concurrent. Van Dijk staat inmiddels tweede in het algemeen klassement.