Volledig scherm
Darter Jeffrey Sparidaans © Beeld Werkt

Jeffrey Sparidaans debuteert op Lakeside: 'Het wordt tijd dat ik er sta'

Jeffrey Sparidaans (24) uit Tilburg ziet zijn droom na jaren hard werken eindelijk werkelijkheid worden: hij debuteert komende zondag op Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts van de BDO.

Hij had geen stuiver meer voor deelname gegeven. Jeffrey Sparidaans (24) lacht als hij terugdenkt aan het moment dat hij kansloos leek voor plaatsing: ,,Ik zei tegen een maat van me: ‘We vergeten de Lakeside gewoon, jammer dan’.” Totdat hij begin september de England Classic overtuigend won. Sparidaans werkte zich omhoog naar de 25ste plaats op de BDO ranking. Lakeside was een feit. 

Quote

Ik zei tegen een maat: 'We vergeten de Lakeside gewoon, jammer dan.'

Jeffrey Sparidaans

Sparidaans, hovenier van beroep, treft zondag in de kwalificatieronde de Zweed Dennis Nilsson. Ook pa Sjef is dan aanwezig in Frimley Green. ,,Ik heb hem vroeger naar iedere wedstrijd gebracht en Lakeside is altijd al zijn droom geweest”, zegt senior. ,,Nu heeft hij het bereikt dus gaan wij er ook naartoe. Het is voor mij de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Misschien ben ik wel nerveuzer dan onze Jeffrey.” 

Gary Anderson

Volledig scherm
Gary Anderson kwam vaak in de Dartcorner in Tilburg. © Lawrence Lustig/PDC

Vroeger was Sparidaans zelfs voor uiteindelijke wereldtoppers een plaag. Als kleine jongen ging hij regelmatig langs bij Ad de Waal, bekend van Dartcorner Tilburg. De Waal was toen manager van tweevoudig PDC-wereldkampioen Gary Anderson en Gary Robson, die geregeld een pijltje gooiden in de dartcorner. Voor Sparidaans stond er dan een krukje klaar, zodat hij de pijlen uit het bord kon halen. 

Het leverde hem een bijzondere foto op, samen met zijn helden ,,Die foto heb ik nog steeds en als ik ernaar kijk denk ik: daar kon ik vroeger nog wel van winnen”, zegt hij met een glimlach. ,,Toen ik ouder werd, stond Anderson niet te springen om tegen mij te gooien. 'Daar komt die kleine weer’, zei hij dan.’’ 

Ook Jelle Klaasen kocht bij de Dartcorner zijn eerste pijlen en diezelfde Klaasen veroverde als qualifier in 2006 de titel op Lakeside, door in de finale Raymond van Barneveld te verslaan. Of Sparidaans dat kunststukje kan herhalen? ,,Ik gooi nu vier jaar serieus voor dartsbond BDO en het wordt tijd dat ik er sta. Het niveau heb ik, maar het moet er wel een keer uitkomen. Ik weet dat ik iedereen kan verslaan.’’

Volledig scherm
Jeffrey Sparidaans is klaar voor de Lakeside © Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement