Volledig scherm
Christ Donders (in het blauw) op archiefbeeld. © Beeld Werkt

Klussende Christ Donders verrast met zege in Dwars door Dongen

,,We zitten midden in de verbouwing van ons huis. Dat kost alle energie. Hoe leuk is het dan als je op ontspanning meeloopt in Dongen en gewoon als eerste over de streep komt.” Vol verbazing reflecteert Christ Donders op zijn eigen prestatie tijdens Dwars door Dongen. Op een nieuw parcours is de master alle jonge concurrenten ruim de baas. 

Na 33,58 minuten zit zijn loop dwars door Dongen en langs het kanaal er al op. Het duurt geruime tijd vooraleer de nummer twee de baan van het organiserende Atledo opdraait. Dat blijkt de teammaat van de winnaar, Corné van Oirschot. Ook deze regionale topper van TRR heeft al meer dan 45 kaarsjes mogen uitblazen. 

Na 35,41 minuten kan hij Donders feliciteren met zijn zege. Op de derde plaats in het totaalveld komt de ‘jonge master’Jeroen Maas (Spiridon) over de eindstreep. Maas heeft honderd meter achterstand op Van Oirschot op de finishlijn, maar blijft met 35,55 minuten nog wel binnen de 36. 

De rijpere atleet

De eerste jonge loper, senior Koen Voermans, loopt pas na 37,19 minuten binnen. De wedstrijd is een prooi geworden voor de rijpere atleet. Ook bij de vrouwen is dit het geval. Allersnelste vrouw op het parcours wordt de in goede vorm stekende Ciska Hensen van DAK uit Drunen. Hensen eindigt met haar winnende 38,56 minuten zelfs in de top van het totale deelnemersveld. 

Net als bij de mannen is ook de tweede plaats voor een atleet van 45 jaar of ouder. Dit keer is deze eer weggelegd voor de Tiburgse Loes Verstappen. Ook Verstappen duikt met 39,36 minuten dik onder de gewenste grens van 40 minuten. Derde vrouw en tevens snelste senior wordt Dyanne Verpaalen van Spiridon uit Gilze en Rijen. Voor Verpaalen duurde haar race 41,26 minuten. 

Knappe tijden waren er ondanks het benauwde weer op de eerder verlopen vijf kilometer. Brik van Dusseldorp wist – na een lange periode van afwezigheid – weer eens te winnen. Hij kwam na 17,49 minuten over de streep. In verhouding waren de eindtijden van de jonge atletes uit het MILA-troopers team nog beter. Marit Griep liep 19,41 minuten en bleef haar loopmaatje Anne de Jong negen seconden voor.