Alf van den Enden.
Volledig scherm
Alf van den Enden. © Marc Bolsius

Korfbalcoach Alf van den Enden (57) uit Helmond overleden

Korfbalcoach Alf van den Enden is zaterdagmiddag op 57-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. Vijftien jaar geleden werd bij hem een auto-immuunziekte vastgesteld die zijn lever trof.

Ondanks twee levertransplantaties bleef hij actief als trainer en coach. De laatste tweeënhalf jaar was hij samen met zijn broer Frank van den Enden verantwoordelijk voor de selectie van dameskorfbalvereniging ODC, een fusievereniging uit Ommel en Heusden. ,,Hij was een echte korfbalfanaat”, zegt zijn broer Frank van den Enden. ,,Dat heeft hem door moeilijke momenten gesleept. Alf ademde korfbal. Ik ben blij dat ik hem nog tweeënhalf jaar heb kunnen ondersteunen en dat we het nog samen hebben kunnen doen.”

Districtsteams en De Korfrakkers

Het duo werkte in het verleden ook samen bij verschillende districtsteams en De Korfrakkers uit Erp. Verder was Alf van den Enden coach van korfbalteam Klimop uit Asten. Daarnaast coachte hij de dameskorfbalteams van MKV uit Milheeze, Fiducia uit De Rips, JES uit Venhorst, De Korfrakkers uit Erp, Swift uit Velden, Celeritas uit Schijndel, Concordia uit Sint-Oedenrode en Be Quick uit Nuland.

Met JES, De Korfrakkers, Swift en Be Quick behaalde Alf van den Enden diverse landskampioenschappen en mede daarom is hij zelfs recordhouder op het gebied van aantal nominaties coach van het jaar. Hij werd zes keer genomineerd en vier keer uitgeroepen tot coach van het jaar.

Actief man en heel sportief

Voordat hij coach werd, korfbalde de uit Helmond afkomstige Alf van den Enden bij OEC. ,,Daar zijn we samen opgegroeid”, vertelt Frank van den Enden. ,,Dat was onze vereniging. Alf was een actief man en heel sportief. Hij korfbalde niet alleen, maar deed ook aan basketbal en was recreatief wielrenner. Totdat hij ziek werd deed hij ook mee aan triatlons.”

Mocht er dit seizoen nog gekorfbald worden dan maakt Frank van den Enden het seizoen bij ODC af. Komend seizoen staat Roland Dost voor de groep. Hij was bij Be Quick assistent-trainer onder Alf van den Enden.