Volledig scherm
HC Tilburg trainer Jeroen Delmee op de training met zijn Team HC Tilburg 1 © beeldwerkt

Lijfsbehoud blijft het doel bij HC Tilburg

De hockeymannen van HC Tilburg leverden vorig seizoen, net gepromoveerd, een knappe prestatie in de hoofdklasse met een negende plek. Coach Jeroen Delmée weet dat hij handhaving ook komend seizoen niet cadeau krijgt.

Bij de vierde trainingsdag van HC Tilburg oogt de haast complete groep fit en gretig. Tot tevredenheid van coach Delmée. ,,Het is lekker om weer te beginnen. Zeker na twee maanden weinig gedaan te hebben met bal en stick.”

De eerste trainingsweek stond vooral in het teken van conditie en het balgevoel terugkrijgen. Nu werkt Delmée samen met zijn rechterhand Dennis Dijkshoorn toe naar de seizoensouverture op zondag 10 september, in en tegen Amsterdam.

Volledig scherm
Jibbe Staps heeft rust gekregen van zijn coach. © Beeld werkt

Enkel Jibbe Staps ontbrak op de woensdagtraining, omdat hij rust kreeg van Delmée. ,,Jibbe heeft het zeslandentoernooi in Nothingham gespeeld met Oranje onder 18 jaar. Goed om even het hoofd te legen na twaalf maanden non-stop hockeyen.”

Versterkte selectie

Ondanks dat de hoofdcoach weet dat het een pittige kluif gaat worden, is hij hoopvol gestemd. Zijn selectie is nagenoeg intact gebleven, enkel strafcornerspecialist Tim Swaen vertrok. Hij verkaste naar Bloemendaal. Een vaste opvolger heeft zich nog niet aangediend, wat volgens de trainer juist een kracht kan zijn. ,,Zo hebben we meer variatie.” De 44-jarige oud-international denkt aan Jip Krens, Michiel de Leeuw, nieuwkomers Vincent Langenhuijsen en Adam Le Page als nieuwe mogelijke specialisten.

Delmée voegde drie versterkingen toe aan zijn team: Tom Beddows en Langenhuijsen (beiden van Breda) en Le Page (Union). Spelers met hockeyend vermogen die zorgen voor een kwaliteitsimpuls, stelt hun coach. Beddows, 21-jarige verdediger, is allround en kan met zijn loopvermogen zorgen voor een overtalsituatie op het middenveld. Delmee kent hem nog van zijn tijd bij Oranje-Zwart (nu Oranje-Rood), waar hij hem in de jeugd trainde. De Britse middenvelder Le Page (25) is fysiek sterk en zorgt met diepgang voor aanvallende impulsen. Verdediger Langenhuijsen (21) is balvaardig en kan zo van toegevoegde waarde zijn in de opbouw. Naast dit trio ziet Delmee graag een aanvallende versterking naar sportpark Oude Warande komen. Daarbij denkt de hoofdcoach aan Lucas van Bergeijk, die overkomt uit de jeugd van Oranje-Rood. ,,Als Lucas het tempo kan bijbenen, is hij zeker een aanvulling.”

Het maximale eruit halen

Quote

We gaan weer het maximale eruit halen

Jeroen Delmée

Met zijn ervaring hamert Delmée ook in zijn tweede seizoen als eindverantwoordelijke bij HC Tilburg op de details. ,,De basistechniek van de toppers en ons verschilt”, weet hij. ,,Het zit hem in de simpele dingen.” Daarmee doelt de coach op balaanname, passingstechniek en het vooruit denken. ,,Er zit nog veel rek in deze ploeg.”

Delmée staat voor goed en verzorgd hockey. Dat lukte afgelopen seizoen aardig. Slechts tweemaal blameerde HC Tilburg zich, tegen Bloemendaal (5-0 verlies) en Rotterdam (7-1 verlies). Ook nu wil Delmée de strijd aangaan, zeker met concurrenten Almere en SCHC, en stunten tegen de topploegen, zoals kampioen Kampong.

In aanloop naar de seizoenstart staat een aantal oefenduels ingepland. Vandaag begint de reeks tegen het Belgische Braxgata. Morgen rijden de Tilburgers naar Den Bosch voor een oefenduel. De coach kijkt uit naar die trainingspotjes. ,,Uit wedstrijden kan ik meer informatie halen”, weet Delmée, die de lijn van seizoen 2016-2017 wil doortrekken. ,,We gaan weer het maximale eruit halen.”

  1. RKC richt zich op, maar is niet bestand tegen Gudmundsson

    RKC richt zich op, maar is niet bestand tegen Gudmundsson

    In een schiettent is het rustiger dan vrijdagavond op De Herdgang, in het eerste kwartier voor de goal van RKC-keeper Etienne Vaessen. De kansen regen zich voor Jong PSV aaneen en een snelle 2-0 voorsprong was dan ook totaal geen verrassing. Met een assist op Marcel Ritzmaier en een benutte penalty was Albert Gudmundsson weer eens de meest waardevolle speler van het stel en Jong PSV zette ogenschijnlijk koers naar een grote zege. Donyell Malen kon met een volley de 3-0 net niet maken en het leek erop dat Jong PSV na een handsbal nog een penalty had verdiend.