Lonah Salpeter verpulvert parkoersrecord 10 km Tilburg: ‘Ik ben klaar voor het WK kun je wel zeggen’

VideoDe vrouwen gaven de De Tilburg Ten Miles zondagmiddag een vliegende start. Tot ieders verrassing pakte Lonah Chemtai-Salpeter uit met een nieuw parkoersrecord op de 10 kilometer. De geboren Keniaanse met een Israelisch paspoort finishte net niet binnen het half uur: 30.05. Daarmee verbeterde ze het zes jaar oude record van Tirunesh Dibaba met 25 seconden.

,,De laatste vier kilometer maakte de wind het erg zwaar", zo dacht Salpeter dat een nog scherpere tijd er had gezeten. Desalniettemin was ze dolblij met de zege en met de tijd vooral. Die was immers bijna twee minuten onder haar oude persoonlijke record. ,,Toch komt deze tijd niet helemaal als een verrassing. Ik wist gezien mijn voorbereiding dat dit er in zat. Je kunt wel zeggen dat ik klaar ben voor het WK in Doha.” Bovendien was het de beste seizoenstijd, wereldwijd, bij de vrouwen. 

Volledig scherm
Het blije podium van de 10 km vrouwenloop in Tilburg. Winnares Lonah Chemtai Salpeter temidden van nr twee Selamawit Dagnachew (links) en marathonwereldkampioene Rose Chelimo. © Ad Pertijs

Over een maandje komt ze daarop uit op de marathon. ,,Omdat ik liever op de weg loop", zegt de 30-jarige vrouw die vorig jaar als Israëlische de Europese baantitel pakte op de 10.000 meter.  ,,Natuurlijk is de 10 kilometer niet te vergelijken met de marathon, maar met de snelheid zit het dus goed. De echte verrassing van vandaag is dat ik deze tijd in mijn eentje heb gelopen.”

Kort na de start had ze anderen immers al achter zich gelaten.  Haar landgenote Selamwit Dagnachew kon daarna nog het dichtst bij haar in de buurt blijven. Ze finishte op iets meer dan een minuut achterstand: 31.21. Rose Chelimo, de voor Bahrein uitkomende wereldkampioene op de marathon, gaf meer dan tweeënhalve minuut op haar voormalige landgenote. 

Beste Nederlandse was Mercy Njoroge. Ze kwam als vierde over de streep in een  tijd van 33.20.

  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM
    video

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”