Volledig scherm
Gerard de Rooy in actie tijdens de eerste etappe. © REUTERS

Marathonetappe Dakar Rally bezorgt De Rooy en Van den Heuvel opnieuw problemen

Het eerste deel van de marathonetappe in de Dakar Rally leverde Gerard de Rooy opnieuw problemen op. Vanwege een kapotte band en een kromme spoortang finishte de trucker uit Son uiteindelijk op 35 minuten van etappewinnaar Andrey Karginov. Ook Maurik van den Heuvel uit Boekel beleefde geen vlekkeloze dag.

De stenen die verborgen lagen in het feshfesh waren debet aan de problemen met de spoortang. ,,Daarom heb ik in het tweede deel maar kalmer aan gedaan om de schade niet te verergeren”, zei De Rooy. Onderweg stopte hij ook nog even bij teamgenoot Federico Villagra, die met technische problemen kampte. ,,Maar hij riep dat we door moesten rijden, omdat hij bijna klaar zou zijn. Hij zei iets over de uitlaat, maar wat er precies aan de hand was, weet ik niet.”

Ook Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel beleefden een moeizame vierde etappe. Van Genugten kwam op weg naar de start van de etappe zelfs al in de problemen door een motorstoring. Die moest eerst worden verholpen, waardoor de Eerselnaar met ruim twee uur vertraging aan de 405 kilometer lange rit begon. Voor Van den Heuvel waren er opnieuw problemen met de motor, die in de noodloop schoot. ,,Na een reset ben ik op zeventig, tachtig procent van het vermogen gaan rijden, om te voorkomen dat het weer zou gebeuren. Daardoor kon ik het vermogen gebruiken op het moment dat het écht nodig was.”

De vierde en vijfde etappe vormen samen de marathonetappe. De etappe terug naar Arequipa is nog eens 517 kilometer.