Indoor Brabant is gecanceld.
Volledig scherm
Indoor Brabant is gecanceld. © Henk van Esch

Miljoenenstrop dreigt voor Indoor Brabant na afgelasting

Directeur Marcel Hunze van Indoor Brabant wist meteen hoe laat het was toen hij premier Mark Rutte hoorde zeggen dat alle evenementen met meer dan 100 mensen moeten worden afgelast. ,,Nog tijdens de persconferentie van Rutte hebben we besloten om het evenement te cancellen. Nee dat was geen moeilijke beslissing. We hadden geen andere keuze.”

Woensdag werd besloten dat het mondiale paardenfestijn zonder publiek zou plaatsvinden. Er zouden 41 springruiters en 15 dressuurruiters aan de start verschijnen. Hunze: ,,Maar met alle mensen eromheen – zoals grooms, organisatie en pers – kwamen we makkelijk boven de 100 personen uit. Natuurlijk neem je zo’n beslissing met pijn in het hart maar het is vooral een rationeel besluit. Dit is overmacht.”

Per direct werden alle voorbereidingen voor de dressuurwedstrijd die om vijf uur zou beginnen stopgezet. De deelnemers werden in allerijl geïnformeerd en tegen vier uur werden in de hoofdpiste al de bakken met bloemen verwijderd. Ook begonnen medewerkers al snel met de ontmanteling van de tribunes.

Financiële strop

Marcel Hunze, directeur Indoor Brabant.
Volledig scherm
Marcel Hunze, directeur Indoor Brabant. © copyright Marc Bolsius

Het is evident dat de organisatie van Indoor Brabant door het afgelasten van het evenement met een flinke financiële strop achterblijft. Die zou weleens in de miljoenen kunnen lopen. Hunze wilde donderdagmiddag geen cijfers noemen. ,,We werken inderdaad met een miljoenenbudget maar laat ik het er op houden dat we een substantieel verlies zullen lijden. We hebben vele grote sponsoren aan ons verbonden en we zullen met hen in gesprek gaan hoe we deze tegenslag kunnen opvangen. Ik heb de afgelopen dagen veel steunbetuigingen gekregen van zowel sponsoren als bezoekers. Hopelijk kunnen we er volgend jaar weer een mooi feest van maken”, aldus Hunze.

De directeur zegt terug te kijken op een ‘lastige week’. ,,Het was ongelooflijk hectisch, het leek wel de Wet van Murphy. Tot maandagavond was er weinig aan de hand. We hebben als organisatie continu overleg gevoerd met de Veiligheidsregio. Alle adviezen – van een hygiëneprotocol tot een evenement zonder publiek – hebben we opgevolgd. Maar inmiddels staat de wereld in brand en moeten er ingrijpende maatregelen volgen. Daar hebben wij, net zoals alle ruiters, begrip voor.”

Geen uitstel

Het is uitgesloten dat Indoor Brabant later dit jaar alsnog plaatsvindt, zegt Hunze. ,,Hoe spijtig ook maar we slaan een jaar over. Alles is onzeker nu. Je kunt wel zeggen: verplaats het naar juni maar niemand weet hoe alles er dan voor staat.”