Volledig scherm
Silvano Poropat (midden) met naast hem de clubeigenaren Jos Frederiks (links) en Bob van Oosterhout werd woensdagmiddag in De Maaspoort gepresenteerd als nieuwe hoofdcoach van New Heroes. © New Heroes

Nieuwe coach voor New Heroes

DEN BOSCH – New Heroes wordt komend seizoen gecoacht door de Kroaat Silvano Poropat. De huidige hoofdtrainer Sander van der Holst heeft van de Bossche basketbalclub het aanbod gekregen om assistent-coach te worden.

Van der Holst heeft dat aanbod nog in beraad. Volgens technisch manager Jos Frederiks is Van der Holst ‘een prima coach, maar komt hij nog ervaring te kort om een ploeg te leiden die mee wil doen om de prijzen’. ,,Daarvoor denken we een hoofdcoach nodig te hebben met meer kilometers in de benen", aldus Frederiks.

Kansloos
Afgelopen seizoen sneuvelde New Heroes in de halve finales van de play-offs om de landstitel kansloos met 4-0 tegen de latere kampioen Donar Groningen. Voor Van der Holst, die al eerder assistent-trainer en hoofd opleidingen was in Den Bosch, was het zijn eerste seizoen als hoofdcoach.

De 46-jarige Poropat, de nieuwe eerste man, verdiende zijn sporen vooral in de Duitse basketbalcompetitie. Sinds de eeuwwisseling werkte hij achtereenvolgens bij Ludwigsburg, Karslruhe, Mitteldeutscher BC en Telekom Baskets Bonn. Tussendoor maakte hij een kort uitstapje naar Letland (BK Ventspils).

Coach van het jaar
In Duitsland werd Poropat twee keer uitgeroepen tot basketbalcoach van het jaar: in 2007 en in 2014. Vorig najaar legde zijn taken bij Telekom Baskets Bonn neer om gezondheidsredenen.

Bij New Heroes heeft Poropat voor twee jaar getekend. Met de nieuwe hoofdcoach wil de Bossche ploeg zijn ambitie verwezenlijken om weer landskampioen te worden.

Topper
Frederiks is zeer content met de nieuwe hoofdcoach: ,,Bob van Oosterhout (de clubeigenaar, red.) en ikzelf zijn trots dat Silvano Poropat deze nieuwe uitdaging aan wil gaan. Met hem halen we veel ervaring binnen en een persoon die alles uit zijn teams weet te halen, getuige zijn prestaties en uitverkiezingen tot coach van het jaar. Een topper, die normaliter vrijwel onhaalbaar is voor een competitie als de Nederlandse."

Ook Poropat zelf kijkt uit naar zijn start in Den Bosch: ,,Ik ben zeer dankbaar dat ik de kans krijg aan de slag te gaan bij New Heroes, een club met een grote historie, prachtige faciliteiten en bovenal een moderne, gedurfde visie. De ambitie en de onvoorwaardelijke wil om te winnen spreekt mij enorm aan."