Volledig scherm
Bas Verwijlen op archiefbeeld. © EPA

Ossenaar Bas Verwijlen zevende op WK schermen in Boedapest

Bas Verwijlen uit Oss is bij de wereldkampioenschappen schermen in Boedapest als zevende geëindigd. De Nederlander zette daarmee een grote stap op weg naar deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Verwijlen strandde in Hongarije in de kwartfinales tegen thuisspeler Gergely Siclosi. Eerder op vrijdag rekende hij af met de Amerikaan James Kaull, de Tsjech Jakub Jurka en de Hongaar Andras Redli. Verwijlen was op basis van zijn ranking direct geplaatst voor het hoofdtoernooi. Bij het EK eindigde hij onlangs als achtste. ,,Het is nu balen van de verloren pot, maar morgen ga ik heel blij zijn met de karrenvracht aan punten die ik hiermee gepakt heb", reageerde Verwijlen, doelend op het kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Floretschermster Eline Rentier redde het niet in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. Ze moest haar meerdere erkennen in de Nederlands-Colombiaanse Saskia Van Erven Garcia, die sinds 2011 voor het land van haar Colombiaanse moeder uitkomt. Rentier won eerder deze week al haar partijen in de voorronde. Ze eindigde op de WK als 36e. Vorige maand werd ze bij de EK in Düsseldorf 43e.