Volledig scherm
Rick van der Ven (midden) is door op het WK handboogschieten in Den Bosch, Steve Wijler (rechts) ligt eruit. © Tim Buitenhuis

Ossenaar Rick van der Ven voegt zich bij laatste 32 op WK handboogschieten, Steve Wijler ligt eruit

Rick van der Ven behoort sowieso tot de 32 beste handboogschutters op het WK in Den Bosch. De Ossenaar overleefde dinsdag twee ronden door te winnen van de Indiër Hendra Purnama en van de Kazak Abdullin Ilfat. ,,Met de vorm zit het wel goed”, zegt Van der Ven. Eerder deze week plaatste Sjef van den Berg zich al voor de zestiende finales, teamgenoot Steve Wijler vloog er woensdag juist uit. 

Van der Ven, Van den Berg en Wijler vormen samen de Nederlandse recurve-ploeg en schieten woensdag in de achtste finale tegen Oekraïne. Van der Ven en Van den Berg vervolgen donderdag ook het individuele toernooi, Wijler - de nummer 2 van de wereld - dus niet na een nederlaag tegen de Russische schutter Artem Makhnenko.  ,,Woensdag is misschien wel de belangrijkste dag”, doelde Van der Ven op de teamwedstrijd tegen Oekraine. Bij een  zege verzekert de Nederlandse ploeg zich dan namelijk van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. 

Dikke prima

Met kwalificatie voor die Spelen zijn Wijler, Van der Ven en Van den Berg sowieso verzekerd van nog een jaar NOC*NSF-status met de daarbijhorende uitkering. Daarnaast hoopt Van der Ven zich individueel minimaal bij de laatste 16 te voegen, gezien zijn vorm moet dat ook mogelijk zijn. ,,Zoals ik de laatste dagen schiet, is dat gewoon dikke prima.” Hij schiet donderdag tegen de Braziliaan Marcus D’Almeida, met wie hij de 22ste plek op de wereldranglijst deelt. 

Van den Berg neemt het in zijn wedstrijd op tegen de Sloveen Gasper Strajhar, de nummer 53 van de wereld. Zelf staat de handboogschutter uit Heeswijk 7de op die ranglijst.