Volledig scherm
2019-05-16 15:20:44 DEN BOSCH - Portret van handboogschutter Sjef van den Berg. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP

Sjef van den Berg en Rick van der Ven nog één wedstrijd verwijderd van Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse handboogschutters hebben op de openingsdag van het WK in Den Bosch goede zaken gedaan op het olympische onderdeel recurve. Als team eindigden Sjef van den Berg uit Heeswijk-Dinther, Rick van der Ven uit Oss en Limburger Steve Wijler op de tweede plek achter Zuid-Korea. Woensdag volstaat winst op Rusland of Oekraïne voor deelname aan de Spelen. 

Alle 200 schutters schoten in de zogeheten kwalificatieronde 72 pijlen. Van den Berg was met een totaalscore van 692 de beste Nederlander, hij eindigde op de vijfde plek in het individuele klassement. Van der Ven eindigde als 25ste met 675 punten, Wijler werd 46ste met 667 punten. Door zijn vijfde plaats heeft Van den Berg tevens een beschermde status op het WK, hij slaat de eerste twee ronden over en stroomt in de 1/16e finales pas in. ,,Dat is zeker prettig, ja. Ik zei vooraf dat ik voor een topachtplek ging in de kwalificatie. Dat is gelukt”, zei Van den Berg. 

Combinatie

Hij gaat uiteindelijk voor een medaille op het WK in eigen land. Maar voordat hij die medaille wil halen, wacht woensdag dus al mogelijk kwalificatie voor de Spelen in Tokio in 2020. En dat is misschien wel net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Van den Berg wil en hoeft niet te kiezen. ,,Ik ga voor een combinatie van beiden. Natuurlijk wil je naar die Spelen, maar je wil ook een medaille halen op een WK”, aldus de nummer 4 van de Spelen in Rio. 

Woensdag weet hij of het Nederlandse team zich plaatst voor de Spelen. De bondscoach bepaalt dan uiteindelijk wie er mee gaat, maar het moet gek lopen, wil Van den Berg - de nummer zeven van de wereld - buiten die selectie vallen. De in Heeswijk-Dinther opgegroeide schutter hervat donderdag het individuele toernooi.