Volledig scherm
John Tijssens (midden) tijdens zijn partij tegen Jeffrey Jorissen. © Jan Rosmulder

Tilburger John Tijssens stunt op eerste dag NK driebanden in Berlicum

Tilburger John Tijssens heeft voor een verrassing gezorgd op de openingsdag van het NK driebanden (de Masters) in Berlicum. Hij versloeg groepshoofd Jeffrey Jorissen met liefst 40-21. 

Tijssens ging goed van start en nam met onder meer een serie van acht caramboles al snel een ruime voorsprong: 16-3 na zeven beurten. En toen kwam  ‘Canonball’ Tijssens pas echt op dreef. In de negende beurt produceerde hij een serie van twaalf, tot enthousiasme van het massaal opgekomen publiek in het Benelux Theater van D'n Durpsherd in Berlicum. De tussenstand: 28-6. Hagenaar Jorissen kwam terug tot 34-20, maar kreeg het niet meer omgebogen. Ook al tikte de teller van Tijssens niet meer zo hard, hij was wel -  na 23 beurten - als eerste bij de veertig. En dan te bedenken dat de 51-jarige Tijssens zes weken geleden nog een hartoperatie heeft ondergaan en pas net op tijd hersteld was om aan het NK mee te kunnen doen!  ,,Maar ik voelde me prima tijdens de partij”, aldus Tijssens na afloop. 

Van Erp - Wilkowski

Op de andere tafel ging underdog Huub Wilkowski uit Sint-Michielsgestel er in eerste instantie vandoor tegen Jean van Erp uit Heeswijk, vorig jaar verliezend finalist op de Masters. Wilkowski nam een 10-3 voorsprong, maar bij 18-17 was Van Erp al bij. Met een serie van zes was het er op en er over voor de Heeswijker: 18-23 na 20 beurten. In de 23ste beurt drukte de Heeswijker het gaspedaal in om de definitieve kloof te slaan. Met een serie van dertien (!) stond het plots 20-36. Daarmee was het pleit beslecht. Van Erp won uiteindelijk met 23-40 in 24 beurten. Vrijdag om 20.30 uur  nemen Van Erp en Tijssens het tegen elkaar op en op de andere tafel Jorissen en Wilkowski.

Debutant

Waar de ene Tilburger voor een stunt zorgde, ging de andere Tilburger onderuit in Berlicum. NK-debutant Volkan Cetin verloor met 40-23 in 34 beurten van Barry van Beers uit Rijsbergen. In deze poule was routinier Raimond Burgman met 40-32 in 32 beurten de baas over Raymund Schwertz.

Dick Jaspers

Regerend en twintigvoudig nationaal kampioen Dick Jaspers schoot donderdagavond uit de startblokken. Hij had maar 15 beurten nodig om zich te ontdoen van Frans van Schaik: 40-23. In deze poule was er ook winst voor Dongenaar Jack Wijnen, die Roland Uijtdewilligen uit Veldhoven klopte: 40-32 in 32 beurten. 

Programma vrijdag:
13.00 uur:  Burgman - Van Beers en Schwertz - Cetin.
15.30 uur: Van de Ven - Van der Spoel en Christiani - Klompenhouwer.
18.30 uur: Jaspers - Wijnen en Van Schaik - Uijtdewilligen. 
20.30 uur: Tijssens - Van Erp en Jorissen - Wilkowski.