Volledig scherm
Paul Scholes werd gisteren geprestenteerd bij Oldham Athletic. © Soccrates/BSR Agency

Tilburger Nepomuceno hoopvol na opvallende komst United-icoon Scholes: ‘Hij is een legende’

Tilburger Gevaro Nepomuceno krijgt bij Oldham Athletic te maken met niemand minder dan Paul Scholes (44). De voormalige superster van Manchester United begint bij de nummer veertien van de League Two, het vierde niveau in Engeland, vanavond aan zijn eerste klus als hoofdtrainer.

Scholes heeft een contract voor anderhalf jaar getekend in Oldham, een stadje net boven Manchester. Met Scholes, goed voor 707 wedstrijden voor Manchester United en 66 interlands namens de nationale ploeg van Engeland, kiest Oldham Athletic voor een naam die meer tot de verbeelding spreekt dan zijn voorganger. Frankie Bunn werd vanwege aanhoudend slechte resultaten eind vorig jaar op straat gezet.

Scholes stelde zich gisteren op trainingscomplex Chapel Road al voor aan de spelersgroep. Nepomuceno, oud-speler van onder andere NOAD, RKC, Willem II en FC Den Bosch, maakte van de gelegenheid gebruik om persoonlijk kennis te maken met zijn nieuwe trainer. ,,Hij stelde zich aan iedereen voor en maakte hier en daar een babbeltje. Hij zei dat hij al zeven of acht wedstrijden van ons heeft gekeken en positief is. Hij is een legend. Niet de grootste, maar voetballend altijd geweldig. Ik denk dat-ie zijn handelswijze als voetballer ook als trainer gaat hanteren. Waarschijnlijk de stijl zoals we die in Nederland gewend zijn, laten we zeggen het tiki-taka van FC Barcelona.”

Oponthoud

De aanstelling van Scholes hing al even in de lucht, maar de English Football League (EFL) zorgde aanvankelijk voor oponthoud. De voormalig middenvelder heeft namelijk aandelen in Salford City, de club uit zijn geboorteplaats. Omdat Salford meestrijdt om promotie naar de League Two, bekeek de EFL of de overstap niet voor belangenverstrengeling zou kunnen zorgen. Nee, zo was het antwoord, en dus stond niets een aanstelling gisteren nog in de weg.

Scholes debuteert vanavond met een thuiswedstrijd tegen laagvlieger Yeovil Town. De nieuwe trainer heeft voor Nepomuceno, die vanwege blessures een aantal wedstrijden in de verdediging werd geposteerd, een rol als linksbuiten in gedachten. ,,Ik ga uit van een goede tweede seizoenshelft”, zegt de 26-jarige aanvaller uit Tilburg. De achterstand op plek zeven, die aan het eind van de rit recht geeft op deelname aan de play-offs om promotie, bedraagt negen punten. ,,We krijgen deze week twee ploegen tegen die onder ons staan. Als je dan zes punten kunt halen, heb je in tien dagen negen punten gehaald. Het wordt lastig, maar ik ben er bijna zeker van dat we de play-offs gaan halen met de ploeg die we hebben.”

En Scholes zelf? Die gaf gisteren bij de BBC te kennen dat de tijd rijp is om op eigen benen te staan. ,,Ik denk dat we veel wedstrijden kunnen winnen. Als dat niet zo is, is dat mijn fout.”

Volledig scherm
Gevaro Nepomuceno in actie namens Curaçao. © Soccrates/BSR Agency