Volledig scherm
Bob de Voogd in actie. © Orange Pictures

Tilburger Van Berkel (18) debuteert bij Oranje-Rood: 'Geen tijd om te beseffen'

Drie flinke tegenvallers voor de hockeymannen van Oranje-Rood afgelopen weekeinde. Na het belabberde gelijkspel vrijdag bij promovendus Klein Zwitserland ging de ploeg gisteren onderuit tegen landskampioen Kampong: 1-3. Tot overmaat van ramp raakte doelman Pirmin Blaak geblesseerd. Tilburger Sander van Berkel (18) maakte daardoor zijn debuut voor de Eindhovenaren.

Voor doelman Sander van Berkel van Oranje-Rood werd het gisteren een middag om niet snel te vergeten. De 18-jarige goalie hoorde pas twee minuten voor aanvang van de wedstrijd dat hij tegen Kampong het doel moest verdedigen, omdat doelman Pirmin Blaak tijdens de warming-up geblesseerd raakte. Tijd om zenuwachtig te worden had Van Berkel niet, zo vertelde hij na de wedstrijd.

,,Ik stond tijdens het inspelen achter de goal en zag dat er iets met Pirmin gebeurde. Nadat hij zich blesseerde ging hij nog even door, dus ik dacht dat het wel weer ging. Maar dat bleek niet zo te zijn. Toen ik naar de kant liep zei de coach: 'Jij begint'. Ik had geen tijd om te beseffen dat ik in zo’n topwedstrijd mijn debuut zou maken. Het was spullen pakken, klaar staan voor de line-up en het doel in."

Drie tegentreffers

De 18-jarige Tilburger moest uiteindelijk drie tegentreffers van Kampong incasseren. Bij de 0-1 redde hij in eerste instantie knap op een schot van Björn Kellerman. Bij de rebound van Ties Ceulemans was Van Berkel kansloos. Ook bij de tweede treffer trof hem geen blaam. Alleen bij de 1-3 van Kampong in de slotminuut zag de jonge doelman er niet goed uit. ,,Ik wilde de bal laten lopen, maar ik hoorde van drie kanten dat ik ’m binnen moest houden.” Dat deed hij dan ook, maar vervolgens verspeelde hij de bal en kon Kellerman de wedstrijd beslissen. ,,Op die laatste bal na ben ik redelijk tevreden over mijn debuut”, vertelde Van Berkel, die vier jaar geleden overstapte van de jeugd van Tilburg naar (toen nog) Oranje Zwart.

Coach Roger van Gent gaf de jonge doelman na afloop complimenten voor zijn optreden. ,,Sander heeft de ballen gepakt die hij moest pakken. Hij had een paar echt goede reddingen."