Volledig scherm
winnaar van de A finlae 800 m Robin van Riel

Tilburger Van Riel wil kapot over de finish komen in WK-finale: 'Moet het nu laten zien'

Eigenlijk was Robin van Riel al tevreden als hij op de WK onder 20 in het Finse Tampere de finale op de 1500 meter zou halen. Nu het zover is, wil de 18-jarige atleet van Attila donderdag laten zien wat hij in zijn mars heeft. ,,Ik wil helemaal kapot over de finish komen."

Van Riel bereikte woensdag glansrijk de finale door in 3:45.52 als vierde over de streep te komen. ,,Daarmee ben ik zeker tevreden", laat de talentvolle Tilburger vanuit Finland weten. ,,Maar het gaan nu wel om een finale, dus ik moet aan de bak. Alles uit de kast halen en het nu laten zien."

Donderdag om 19.25 uur Nederlandse tijd klinkt het startschot voor de finale. Voor die tijd stelt Van Riel alles in het werk om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen. In de ochtend even de benen loslopen om de doorbloeding te stimuleren, goed eten en drinken en vooral: veel rust pakken. ,,Ik ga geen gekke dingen doen, haha."

Buitencategorie

Maar wat zijn de kansen voor Van Riel in de finale? ,,Er is een aantal Afrikaanse jongens dat er met kop en schouders bovenuit steekt, samen met nog een Europese jongen. De top-5 is daarom een beetje buitencategorie. Daaronder zit alles dicht bij elkaar, dus de top-6 moet mogelijk zijn. Ik wil alles eruit halen wat er in zit en helemaal kapot over de finish komen."

Aan de steun van het thuisfront ligt het in ieder geval niet. Zijn ouders zijn meegereisd naar Tampere en inmiddels staat ook de telefoon van Van Riel roodgloeiend van de berichtjes uit Nederland. ,,Felicitaties, succeswensen. Supertof. Dat zorgt voor alleen maar meer motivatie."