Volledig scherm
Het NK driebanden in Berlicum. © BD

Van Erp naar de kwartfinale bij NK driebanden; Jaspers in 12 beurten klaar

Jean van Erp uit Heeswijk heeft zich al geplaatst voor de kwartfinales van het NK driebanden (de Masters) in Berlicum. Nadat hij donderdag dik won van Wil Jansen (40-21), versloeg Van Erp vrijdagavond ook - maar nipt - Barry van Beers: 40-38 in 29 beurten. 

Op de andere tafel ontsnapte routinier Raimond Burgman ternauwernood aan vroegtijdige uitschakeling. Tegen de nestor van dit NK, Wil Janssen (70) leek het mis te gaan voor Burgman, die uiteindelijk toch met 40-35 aan het langste eind trok. Van Beers  of Burgman gaat met Van Erp mee naar de laatste acht. Zaterdag neemt Burgman het op tegen teamgenoot Van Erp,  Van Beers krijgt met  de al uitgeschakelde Janssen te maken. 

Wilkowski: exit en bonus

Dat geldt ook voor Huub Wilkowski uit Sint-Michielsgestel. Hij verloor zijn eerste twee groepswedstrijden en is daardoor uit de race. Donderdag ging Wilkowski nog nipt onderuit tegen Veldhovenaar Roland Uijtdewilligen (37-40), vrijdagmiddag was hij kansloos tegen Glenn Hofman (20-40 in 26 beurten). Schrale troost voor Wilkowski: hij was de eerste die dit toernooi een serie van tien caramboles wist te produceren. Dat levert hem een bonus van 100 euro op. 

 Kay de Zwart uit Sprundel heeft al wel een plek bij de laatste acht te pakken. Hij wist zowel Hofman als Uijtdewilligen te verslaan. Zaterdag ontmoeten De Zwart en Wilkowski elkaar nog wel. De Zwart is dan bij minimaal een gelijkspel zeker van groepswinst en ontloopt dan de winnaars van de andere drie groepen. 

Enige vrouw

Het doek viel vrijdagmiddag ook al voor Jean Paul de Bruijn. De Nederlands kampioen van 2008 verloor donderdag van Thérèse Klompenhouwer (18-40), een dag later moest hij ook zijn meerdere erkennen in Dave Christiani (30-40 in 18 beurten). Christiani en Klompenhouwer gaan zaterdag onderling strijden om een plek bij de laatste acht, waar Swertz al zeker van is door zijn zege vrijdagmiddag op de enige vrouw bij dit toernooi (40-34 in 35 beurten). 

Dick Jaspers 

In de laatste sessie van vrijdagavond haalde Dick Jaspers flink uit tegen Jeffrey Jorissen. De wereldkampioen was al na 12 beurten klaar: 40-17. Hij is door naar de laatste acht. In de andere partij van deze poule win Martien van der Spoel na een heftige strijd over 32 beurten met 40-38 van Frans van Schaik, die nu uitgeschakeld is.