Volledig scherm
Peter Wright en Michael van Gerwen. © Lawrence Lustig/PDC

Van Gerwen ontsnapt van rand van ravijn en wint de Champions League

Michael van Gerwen moet een nieuwe uitdaging zoeken. De Champions League of Darts was het enige grote toernooi dat hij nog nooit had gewonnen, maar daar kwam zondagavond verandering in. Nadat hij in een zinderende halve finale in Leicester ternauwernood had afgerekend met Gerwyn Price (11-10), kroop MVG ook tegen Wright door het oog van de naald (11-10).

Wright, die zijn tien eerdere tv-finales van Van Gerwen had verloren, liet drie matchdarts onbenut toen hij met 10-7 voor stond. Maar ook nu had hij zijn zenuwen niet in bedwang. De drie pijlen troffen niet het beoogde doel en Van Gerwen ging er alsnog met de titel en 100.000 pond vandoor.  

In de halve finale was Mighty Mike door het oog van de naald gekropen tegen Gerwyn Price. Die mocht bij 10-10 in legs beginnen aan de beslissende, maar bezweek onder de druk. Van Gerwen kan in dat soort situaties vrijwel altijd zijn zenuwen onder controle houden en dat lukte nu ook: 11-10. Twintig minuten na die thriller begon Van Gerwen al aan de finale. 

De Champions League is drie jaar geleden in het leven geroepen toen de BBC een groot dartstoernooi wilde uitzenden. Het kreeg direct vrijwel dezelfde status als de traditionele Majors, zoals het WK, de UK Open en de Grand Slam of Darts. Niet vreemd, want het deelnemersveld van de Champions League bestaat uit de acht hoogst geklasseerde darters op de wereldranglijst.

Bij de eerste editie, in 2016, haalde Michael van Gerwen ook de finale, waarin hij toen met 11-5 onderuit ging tegen Phil Taylor. Vorig jaar werd MVG uit de eindstrijd gehouden door Peter Wright, die vervolgens in de eindstrijd kansloos was tegen landgenoot Gary Anderson (4-11).