Consumentenbond: Website van reisbranche met reisadviezen verwarrend
De nieuwe website reisadvies.nu, een initiatief van een groep reisondernemingen, is verwarrend voor reizigers en schetst een te rooskleurig beeld, vindt de Consumentenbond. De bond heeft zijn zorgen geuit bij de toezichthouder ACM.
Een groep van zo’n tachtig reisorganisaties is met een alternatief gekomen voor de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij waren eerder al naar de rechter gestapt om versoepelingen van kleurcodes buiten de Europese Unie af te dwingen. Zij vinden het onterecht dat een groot deel van de wereld nog altijd oranje kleurt (oftewel: ga alleen als het noodzakelijk is).
Als het aan de reisorganisaties ligt, krijgen bestemmingen die veilig zijn voor gevaccineerden een geel of groen reisadvies. Die wens werd onlangs door de rechter nog afgewezen, maar de reisondernemingen hebben het er niet bij laten zitten, zo blijkt. ,,Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan”, aldus initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven van reisorganisatie Voja Travel.
De reisbedrijven zeggen zich bij hun reisadvisering te baseren op verscheidene bronnen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, het wetenschappelijk instituut John Hopkins, de veiligheidsadviezen van andere landen en inreisinformatie van IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart. ,,We vinden het belangrijk dat de reiziger zelf een afweging maakt”, klinkt het.
De Consumentenbond denkt daar duidelijk anders over. ,,We vinden dit een heel slecht idee. Het lijkt ons niet de bedoeling dat reisorganisaties zelf reisadviezen gaan verstrekken”, zegt woordvoerster Babs van der Staak.
Rooskleurig
De consumentenorganisatie vindt dat de website van de reisbranche qua kleur, layout en logo wel erg veel lijkt op de officiële website van de overheid, maar dat de kleurcodes op de nieuwe veel rooskleuriger worden voorgesteld. ,,Hiermee kan de consument op het verkeerde been worden gezet, want de rechten van de reizigers zijn wel gebaseerd op die officiële reisadviezen van de overheid.”
De Consumentenbond heeft zijn zorgen geuit bij de Autoriteit Consument & Markt. De consumentenwaakhond zei onlangs al dat reisaanbieders consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt, vooraf beter moeten informeren over mogelijke risico’s.
De consumentenwaakhond doelde niet alleen op het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook op meer informatie over eventueel beperkende maatregelen die er op de buitenlandse bestemming gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd. Of de ACM maatregelen onderneemt richting reisadvies.nl, is nog niet duidelijk.
Volgens initiatiefnemer Van Eijndhoven staat er ‘duidelijk genoeg’ op de website dat het gaat om reisadviezen ‘voor en door reizigers’. In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het de reissector vrij staat om met een nieuwe website met eigen adviezen over vakantiebestemmingen te komen, máár dat er wel een duidelijk verschil moet zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement ‘niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
zoektocht
Spanje met corona ontvluchten kan Nederlandse groep duur komen te staan
De opsporingsautoriteiten in het westen van Spanje zijn al de hele week naarstig op zoek naar een groep Nederlandse toeristen die ervandoor is gegaan nadat een deel van hen positief testte op het coronavirus. De Nederlanders moesten zichzelf verplicht isoleren in hun accommodatie, maar vertrokken met de noorderzon. Op het negeren van de quarantaineregels staat een boete die kan oplopen tot 60.000 euro. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij de zoektocht, laat een woordvoerder weten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Frankrijk beperkt vertiermogelijkheden voor toeristen zonder boosterprik of negatieve test
Nederlanders die in hun geliefde Frankrijk willen genieten van een restaurantje, bioscoop of skipiste, kunnen dat binnenkort alleen nog met een boosterbewijs óf een negatief testresultaat van maximaal 24 uur oud. -
PREMIUMreistips
Onbekend Spanje: tussen natuur in het noorden en gegrilde vis in het zuiden
Deze zomer delen onze correspondenten wekelijks vijf persoonlijke favorieten uit hun land die het omrijden waard zijn. Vandaag: Edwin Winkels over Spanje. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUM
Vakanties met bizarre wending: ‘Ik check nu iedere hotelkamer uitgebreid op lenzen’
Vakantie: een tijd van onbezorgd ontspannen. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Maar soms loopt het uit op een catastrofe. Lezers over hun ‘horrorvakantie’. -
-
-
PREMIUM
Snel nog even een routekaart of vignet bij de ANWB-winkel halen? Ze verdwijnen langzaam uit straatbeeld
Zeker voor oudere generaties is het vaste prik: voor aanvang van de vakantie snel nog naar de ANWB-winkel voor een routekaart of tolvignet. Maar de ANWB-winkel lijkt langzaam maar zeker uit het straatbeeld te verdwijnen. Waardoor komt dat? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.