Curatoren D-reizen bereiden opnieuw procedure voor tegen oud-eigenaren
De curatoren van D-RT, de moedermaatschappij van D-reizen, bereiden een bodemprocedure voor tegen de oud-eigenaren van het D-reizen concern. Dat melden zij in hun nieuwe faillissementsverslag.
Eerder spanden de curatoren al een kort geding aan tegen de twee voormalige bestuurders omdat die net voor het faillissement de merknaam D-reizen in hun privébedrijf Selten hadden geplaatst, wat buiten de failliete groep viel. Pas na ingrijpen van de curatoren werd dit teruggedraaid.
Nu zijn de curatoren een bodemprocedure aan het voorbereiden tegen het bedrijfje van de oud-eigenaren Jan Henne De Dijn en zijn zakenpartner Marije Haeck over de rechtsgeldigheid van het zogeheten pandrecht. De voormalige directie blijkt ook het pandrecht op het merk D-reizen naar zich toegetrokken te hebben en zou daarmee de verkoop en doorstart van D-reizen (zonder hen) hebben bemoeilijkt. ,,Die procedure is in voorbereiding”, schrijven de curatoren in hun tweede verslag.
D-reizen, een van de grootste reisbedrijven van Nederland, werd begin april failliet verklaard. Door de curatoren ingeschakelde accountants doen onderzoek naar de oorzaken. De eerste resultaten van het onderzoek naar de administratie van het bedrijf worden eind dit jaar, begin volgend jaar pas verwacht.
Kluif
Aan de afwikkeling van het faillissement van de moedermaatschappij van D-reizen, D-RT, hebben de curatoren hun handen vol. Behalve mogelijk onbehoorlijk bestuur doen zij onder andere onderzoek naar paulianeus handelen, waarbij mogelijk ongebruikelijke transacties voor het faillissement hebben plaatsgevonden.
Dat onderzoek is nog in volle gang en zou tevens onderdeel kunnen worden van de bodemprocedure, zo schrijven de twee in hun faillissementsverslag. Bij een bodemprocedure kan het overigens wel jaren duren voor uitspraak wordt gedaan. Het kan al met al nog een tijdje onduidelijk blijven wat dit alles betekent voor gedupeerden.
Eerder kwam al naar buiten dat tientallen miljoenen euro’s van vooruitbetaalde vakanties spoorloos waren. Het zou gaan om terugbetalingen die door luchtvaartmaatschappijen en touroperators aan D-reizen zijn overgemaakt, maar die de uiteindelijke klanten niet hebben bereikt.
Onlangs meldde televisieprogramma EenVandaag dat het reisbedrijf onverzekerde vliegtickets illegaal zou hebben omgezet in pakketreizen. In tegenstelling tot losse tickets, zijn pakketreizen wél verzekerd bij garantiefonds SGR. Daarmee zou het bedrijf de SGR en touroperators bewust opgelicht hebben.
Om de belangen van de schuldeisers en werknemers van D-reizen te beschermen, is er een speciale commissie in het leven geroepen. Deze commissie bestaat uit een afvaardiging van branchevereniging ANVR (namens de reisorganisaties), de Belastingdienst en vakbond FNV.
Doorstart
Intussen heeft het failliete D-reizen een doorstart gemaakt. Marc van Deursen van Prijsvrij vakanties heeft de merknaam en een deel van de winkels overgenomen. In totaal wil hij 100 tot 150 winkels van D-reizen heropenen. Hij heeft zijn pijlen gericht op de winkels die op de meest succesvolle plekken zitten.
Onlangs zei hij de winkels te willen ontdoen van het stoffige imago. Een van zijn ideeën is om er een ‘holidaycafé’ van te maken waar klanten onder het genot van een drankje en hapje met een iPad op schoot accommodaties en bestemmingen kunnen bekijken.
Het reisbureau D-reizen ging in april nog failliet, maar na de overname door Prijsvrij Vakanties heropenen weer ruim 100 reisbureaus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Reizigers gaan krimp Schiphol merken: duurdere tickets en minder bestemmingen
Duurdere vliegtickets, minder vliegtuigen naar de zonvakantie, minder buitenlandse bedrijven en toeristen naar ons land? Wat is de prijs die we moeten betalen voor de krimp van Schiphol. -
PREMIUMMarc van Deursen
Nieuwe eigenaar D-reizen ziet toekomst in reiswereld en heropent meer dan 100 winkels
Hoewel de reisbranche nog lang niet uit de greep is van de pandemie, heeft de nieuwe eigenaar van D-reizen, Marc van Deursen van Prijsvrij, volop plannen. ,,We willen in testwinkels een huiskamersfeer creëren, waar je met een drankje op een grote iPad accommodaties kunt bekijken.’’ -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Sjors liep in zijn eentje monstertocht van 10.000 kilometer in VS: ‘Liep door water tussen alligators’
Tienduizend kilometer in je eentje wandelen door de natuur aan de Amerikaanse oostkust. Omringd door alligators, beren, slangen, muskieten en elanden. Sjors van Eijsden (27) deed het. Als eerste niet-Amerikaan ooit ging hij in een ruk te voet van Florida naar Newfoundland, over de Eastern Continental Trail. In negen maanden uit en thuis. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
PREMIUM
De wondere waterwereld: op zoek naar zeesterren en krabben in Nederland
Geen tropische vissen en koraal, maar krabben en zeesterren. In Nederland valt snorkelend genoeg te zien. Voor kinderen, en zeker ook voor volwassenen. -
-
-
PREMIUM
Britten kunnen geld sparen door tripje naar de zon: ‘Kan zeer aantrekkelijk aanbod zijn’
EasyJet biedt Britten de kans om voor een schijntje een maand in de zon te overwinteren. De handreiking om de energiecrisis te ontvluchten, valt in vruchtbare aarde bij vakantiegangers. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.