Volledig scherm
PREMIUM
© Winkels Edwin

Dit gezin uit Brakel woont in een dorp dat niet bestaat

Domweg gelukkig in...Ze vonden het in iets kleins of iets groots. Ze vonden het dichtbij of ver weg, opeens of na lang wachten. In deze zomerserie vertellen mensen hoe zij hun geluk vonden of hervonden. Vandaag: de familie Scheltus, die in Spanje een verlaten dorp kocht en het al 23 jaar aan het opknappen is.

De vijf persoonlijke lessen van Josine, Jaap en Jacob Scheltus
1. Elke dag wakker worden en denken: wéér een leuke dag voor de boeg.

2. Niet nastreven wat anderen vinden dat geluk is; geluk is voor iedereen verschillend.

3. Vertrouwen hebben in het leven waarvoor je gekozen hebt.

4. Een project hebben, en het als een avontuur beschouwen.

5. Als je goed voor het land en de natuur zorgt, krijg je er veel voor terug.

Er is geen bord dat de weg wijst naar het Spaanse dorpje Sierra Estronad. En zo zien de drie bewoners dat graag. Het Nederlandse gezin koestert de stilte. Het werk is er nooit gedaan. ,,Het is een avontuur, nog elke dag.''

Señora Jacinta trok in 1962 als allerlaatste in Sierra Estronad de deur achter zich dicht. Alle andere inwoners waren al eerder vertrokken, of overleden. Van de 140 mensen die er in het begin van de eeuw nog een levendig en bedrijvig dorp met een bar, een school en natuurlijk een kerk van maakten, was niemand meer over. De dag dat Jacinta afscheid nam, hield Sierra Estronad, net als zoveel dorpen in het ruige Spaanse binnenland, op te bestaan. De natuur rukte op, bramenstruiken en wilde asperges namen bezit van het hoofdstraatje en de huizen werden ruïnes.

Anno 2018 bestaat Sierra Estronad eigenlijk nog steeds niet. Op de smalle weg in de vallei staat nergens een wegwijzer en de gps of googlemaps leiden je naar een onbegaanbaar weggetje langs de rivier Gàllego. Slechts dankzij duidelijke aanwijzingen van Jaap Scheltus vind je het 10 kilometer lange, ongeasfalteerde pad dat een halfuur later eindigt bij de eerste huizen van het dorp. ,,Ik hoop niet dat ineens allemaal mensen naar ons komen kijken", zegt Jaap. Die kans is klein. De meeste reizigers zullen na enkele meters hobbelen over stenen en door kuilen hun auto snel weer omdraaien.