Volledig scherm
© Shutterstock

Gdansk: parel aan de Oostzee

Onontdekt door de grote massa, geliefd bij de kenners: de oude Poolse Hanzestad Gdansk doet zijn bijnaam Parel aan de Oostzee eer aan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ruim duizend jaar oude centrum met schilderachtige straatjes schitterend herbouwd. Fijne stranden vlakbij, moderne mensen, genoeg (uitgaans)vertier en spotgoedkope restaurants laten Gdansk weer groeien en bloeien.

Waar starten?

Aan de Lange Kade (Długie Pobrzeże). De negenhonderd meter lange weg langs de Motława-rivier staat vol met prachtige pakhuizen en grachtenpanden die de stad een Vlaams-Hollands tintje geven. Niet zo gek, want in de bloeitijd van de Hanzeroute had Gdansk (Danzig op z’n Duits) al veel contact met de Nederlanden.

Volledig scherm
© Shutterstock

Koninklijk

De Ulica Długa, de Lange Straat, is het hart van het historische centrum. In de Middeleeuwen was deze straat een belangrijk deel van de Koninklijke Route waarover koningen de stad binnen paradeerden. Vandaag de dag voel je je hier als toerist de koning te rijk: de hoofdstraat, met aan de westkant de fraaie Gouden Poort en aan de oostkant de Lange Markt, wordt geflankeerd door puike bouwwerken.

Volledig scherm
© Shutterstock

Lange Markt

De Lange Markt (Długi Targ) is sowieso een plek om bij stil te staan of stil te zitten. Terrassen, koopmanshuizen met fantastische gevels, de Neptunus-fontein en straatartiesten maken de kleurrijke markt tot een fijne plek om te zien en gezien te worden.

Volledig scherm
© Shutterstock

Verhalen

Gdansk is een stad vol indrukwekkende verhalen. Leer over het verdriet van Polen bij Westerplatte, het onbewoonde schiereiland waar Hitler zijn Poolse invasie in 1939 startte. En Gdansk is natuurlijk ook de stad die in de jaren 80 lange tijd het wereldnieuws haalde. Vakbondsleider Lech Walesa leidde op de scheepswerven van Gdansk de opstand tegen het communistische regime, won de Nobelprijs voor de Vrede en schopte het later tot president van Polen.

Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Gdansk?

1. Prachtige oude Hanzestad vol indrukwekkende verhalen.

2. Energieke, levendige sfeer: prima uitgaansstad, goedkoop eten en stappen.

3. ’s Zomers flaneren op het strand van Stogi Plaza, ’s winters schaatsen op de ijsbaan.

Tip: Nog meer vertier? Naar de bruisende badplaats Sopot is het slechts twintig minuten per trein.