Volledig scherm
PREMIUM
Egbert Jan Riethof besluit met een elektrische mountainbike de Tourmalet op te gaan. Het blijft wél hard werken, ondanks het motortje. © Egbert Jan Riethof

Met een accu een Tour de France-col op

ReizenWil je de sfeer van de Tour de France van dichtbij beleven, reis dan af naar Frankrijk om vanaf de zijlijn een etappe te volgen. Sla gerust ergens je tent op en neem zélf de fiets om zo'n beroemde col te pakken. Hoe? Per elektrische fiets is het voor (bijna) iedereen te doen. 

Volledig scherm
Het rubber van de banden plakt soms aan het asfalt. © Egbert Jan Riethof

Amper twee kilometer onder de top van de Tourmalet gaat het mis. ,,Excusez-moi'', zal de verhuurder later zeggen. ,,Het was een mindere accu.'' Daar sta ik met mijn sportieve witte e-bike; de top van de Tourmalet is te zien, hoger in het bizarre maanlandschap.

In een van de lager gelegen slingers kruipt iemand uit mijn fietsgroep naderbij. Dat mag al helemaal niet gebeuren. Dan maar verder zonder elektrische trapondersteuning. Ik stap op, maar mijn hightech tweewieler is nu een logge last. Een e-bike waarvan de motor niet werkt, is veel te zwaar voor een beklimming. Het wordt zeulen. Knokken. Staan op de pedalen. Spieren protesteren, gewrichten kraken - tja, de 60 voorbij.