Volledig scherm
© ANP

Oktoberfest voor dummies: 'Te korte dirndl is uit den boze'

De 183ste editie van het Oktoberfest is in volle gang. Stylight maakte een stijlgids voor het Duitse volksfeest dat volgens de modezaak veel meer is dan de drie B's: bier, borsten en braadworst. 'Laat het te sexy jurkje en hoge hakken maar thuis.'

Volledig scherm
© REUTERS

Beierse taalcursus

Hallo - Servus
Alsjeblieft! - Biddscheen
Dank je! - Dankscheen
Proost! - Oans, Zwei, Drei, Gsuffa!
Ik wil graag een biertje- A mass biddscheen
Kan ik betalen? - Zoin biddscheen
Waar is de wc? - Wo isn as glo?
Ik ben best wel dronken - I bin ganz schee bsuffa
Jij bent leuk! Kussen? - I mo gi! Mogst a busserl?

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
Paris Hilton in dirndl © Photonews

Oktoberfest, het grootste bierfestival ter wereld, vindt dit jaar tot 3 oktober plaats op de Theresienwiese, een groot terrein in het centrum van München. Vorig jaar trok het bierfeest in totaal een kleine 6 miljoen bezoekers.

De inwoners van Beieren zijn erg gesteld op hun tradities, inclusief de kledingdracht. Op zondag, bij bruiloften of andere belangrijke gebeurtenissen dragen ze de traditionele kleding. Het merendeel van de Oktoberfestbezoekers omhelst de traditie en kleedt zich ernaar. Vrouwen dragen de beroemde dirndl, een jurk die - ook door de twee vlechten in het haar - de nadruk legt op de borsten. Het jurkje doet de taille smaller lijken.

Voor een designerversie van de dirndl kun je naar Lodenfrey of Angermaier in München gaan. De prijzen variëren van 500 tot ruim 1.500 euro. Maar ook dichterbij huis, zoals bij Esprit of C&A worden ze regelmatig verkocht. Het devies is om stijlvol te gaan.

Geen entree voor Paris Hilton
Paris Hilton droeg in 2006 een goudkleurige dirndl en werd permanent verbannen van het festival, omdat zij de bezoekers beledigde met haar outfit. Beter is volgens Stylight dus een traditionele kleur; rood, groen of blauw. Een te korte dirndl is ook uit den boze, kies voor kniehoogte.

De manier waarop je een taillestrik draagt op je dirndl zegt iets over je status. Recht is bezet, in het midden is het je eerste Oktoberfest en links is vrijgezel. Draag je hem op je rug dan ben je weduwe.

De mannen dragen een lederhosen - die nooit wordt gewassen. Traditiegetrouw hoort daar ook een Beiers hoedje, een zogenaamde Tirolerhüte, bij. Vroeger zei de hoeveelheid plukjes geitenhaar op de hoed hoe welvarend de drager was. Tegenwoordig koop je voor zeven euro een synthetische variant.

Tekst gaat onder de foto's en grafieken verder.

Volledig scherm
© Stylight
Volledig scherm
© Stylight
Volledig scherm
© Stylight

Bier, zweet en tranen

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA

Werken tijdens Oktoberfest is topsport voor het horecapersoneel. Stel je voor: 12 (of meer) literpullen vol bier dragen in een warme en luidruchtige tent vol met dronken mensen. Twaalf uur lang en dat gedurende 16 dagen.

Het meest recente record bierpullen dragen is in handen van Matthias Völkl: hij droeg er 29. Een bierpul heeft een gemiddeld gewicht van 1,2 (leeg) tot 2 kilo (vol). De inspanningen leveren wel flinke verdiensten op. Met het serveren van bierpullen, worsten en braadkippetjes verdienen zij tussen de 5.000 en 15.000 euro. Dat laatste is slechts weggelegd voor vijf procent van de obers en serveersters. Een werknemer die 40 bezoekers op een dag onder zijn hoede heeft, krijgt inclusief fooi ongeveer één euro per pul.

Het bier dat wordt gedronken tijdens Oktoberfest is geen gewoon bier. Ten eerste moet het gebrouwen zijn in München en alleen tarwe, hop en water mogen worden gebruikt. Ook het alcoholpercentage ligt 1,3 procent hoger dan een normaal biertje (5 procent). Het is dan ook geen verrassing dat er vorig jaar meer dan 7.000 personen naar de ziekenboeg van het Rode Kruis moesten.

Ook in de weken na Oktoberfest ondergaan veel bezoekers de gevolgen: dan heerst de zogenaamde 'Wiesn-grippe' en melden veel werknemers zich ziek.