Sunweb voert alle vakanties uit, TUI fly annuleert geen vluchten
Vele tienduizenden vakantiegangers die bij reisorganisatie TUI hebben geboekt en vliegen met maatschappij TUI fly zullen gewoon op vakantie kunnen. Ook de mensen die hebben geboekt bij Sunweb hoeven zich geen zorgen te maken. Alle vakanties gaan door, maar mogelijk wel met vertrek op een andere dag of via een andere luchthaven.
Voor slechts één procent van de klanten zal Sunweb, een alternatief moeten bieden in de vorm van een dag eerder of later vertrekken of vertrek vanaf een andere luchthaven, laat de reisorganisatie weten. Bovendien kunnen ook de vakanties doorgaan die Sunwebof die de andere merken van het concern zoals Eliza was here, GOGO en Primavera nu nog aanbiedt, zegt Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group. ,,Ook met vertrek via Schiphol, dus mensen kunnen veilig boeken. Mocht de situatie op een later moment weer veranderen zorgen wij net als nu voor een goed en volwaardig alternatief.”
Voor TUI-reizigers die voor hun reis afhankelijk zijn van een andere maatschappij zoals Transavia en KLM is het nog wel afwachten, zegt de reisaanbieder in een verklaring. De reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen moeten het aantal reizigers op Schiphol terugbrengen. Met het verlagen van de passagiersaantallen wil Schiphol de zomerdrukte het hoofd kunnen bieden.
KLM
KLM laat vanmiddag weten dat de reizen van passagiers die voor deze zomer een vlucht hebben geboekt ‘gewoon’ zullen doorgaan, ondanks de beperkingen op Schiphol. De grootste gebruiker van de nationale luchthaven zal op ‘beperkte schaal’ vluchten annuleren. De reizigers die dit betreft krijgen een ‘acceptabel alternatief’ aangeboden. Daarnaast beperkt KLM de verkoop van nieuwe tickets zodat het op Schiphol niet te druk wordt. KLM wilde niet zeggen hoeveel vluchten worden geschrapt.
EasyJet
EasyJet schrapt volgende maand vluchten vanaf Schiphol, maar het is de Britse prijsvechter naar eigen zeggen gelukt om vakantiegangers daarbij zoveel mogelijk te ontzien. De annuleringen worden voor het overgrote deel gedaan op routes waar easyJet meerdere vluchten per dag uitvoert. Zo worden er naar Londen, een populaire bestemming voor zakenreizigers, vluchten uitgehaald. Dit betekent volgens de maatschappij dat alle zomervakantievluchten naar bestemmingen in landen als Kroatië, Griekenland, Spanje en Portugal als gepland kunnen worden uitgevoerd.
Hoeveel vluchten er worden geschrapt en hoeveel reizigers worden gedupeerd, kan een woordvoerster niet aangeven. Ze benadrukt dat de meerderheid van de getroffen klanten, ongeveer 70 procent, binnen 24 uur van hun oorspronkelijke vertrektijd wordt omgeboekt naar een alternatieve vlucht. De rest kan zijn geld terugkrijgen of gratis omboeken naar een latere datum.
Puzzelen
Petra Kok, woordvoerder van TUI, zegt dat de puzzel voor deze zomer nog niet helemaal rond is, maar kan toch al bij ‘een groot deel van die reizigers onzekerheid vandaag wegnemen’ ,,We gaan géén TUI fly-vluchten annuleren, iedereen die al geboekt heeft kan op vakantie. Veruit het merendeel van de vliegvakanties zal nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken, binnen de door Schiphol gestelde limieten. Voor dat deel van de reizigers dat niet meer vanaf Schiphol mag vertrekken, gaan wij vluchten inzetten vanaf regionale luchthavens.” Het gaat volgens Kok om ‘vele tienduizenden’ mensen die opgelucht zullen zijn dat hun vakantiereis niet in het water valt. Exacte cijfers kan ze niet geven.
Lees hieronder verder
De TUI fly-vluchten richting de ABC-eilanden en het Caraïbisch gebied blijven sowieso vanaf Schiphol vliegen. Onzekerheid blijft er nog even voor mensen die een pakketreis hebben geboekt bij TUI maar vliegen met Transavia, KLM of andere maatschappijen. ,,Wij hebben nog geen volledige en gedetailleerde informatie ontvangen en kunnen op dit moment nog niet de impact inschatten van de aanpassingen die zij zullen doorvoeren”, zegt Kok. Vanaf begin volgende week krijgen alle vakantiegangers van TUI een persoonlijk bericht over eventuele aanpassingen aan hun vakantie.
Annuleren
Transavia liet gisteren weten tussen 7 juli en 14 augustus wel 240 vluchten te annuleren vanaf Schiphol vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.
Om een nieuw drukteinfarct te voorkomen besloot Schiphol om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om ‘stoelen’ te schrappen. Op de drukste dagen blijven daardoor in juli per dag gemiddeld 13.500 reizigers aan de grond. Het was de slotcoördinator die beslist welke maatschappijen er op Schiphol mogen opstijgen en landen. Afgelopen weekend zijn alle maatschappijen op de hoogte gesteld door die slotcoördinator. Het is nu aan de maatschappijen om te kijken hoe ze de beperking in het aantal stoelen gaan uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd.
Intussen heeft Rotterdam The Hague Airport de laatste vrije plekken in het zomerschema ingevuld. Dat betekent dat er tot eind augustus geen ruimte meer is om extra vluchten over te nemen van Schiphol. De laatste plekken gingen voor het grootste gedeelte naar TUI fly. Corendon had al eerder vluchten verplaatst naar Rotterdam. De interesse voor de overgebleven slots op de luchthaven van Rotterdam was groot. Een woordvoerder zegt dat de laatste plekken wel twee keer hadden kunnen worden gevuld. Welke maatschappijen er nog meer aanspraak wilden maken op de slots wil hij niet zeggen. Het ging ook om bedrijven die nu nog niet vliegen op Rotterdam.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUM
Ga je kamperen? Zo kies je de juiste slaapzak voor elke trip
Als je in de meivakantie gaat kamperen is het wel zo fijn als je goed slaapt. Hoe blijf je nu het beste warm en droog? Dit wist je nog niet over slaapzakken. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Fries, Deens, Zweeds, Noors, Spaans, Portugees én Italiaans leren in 1 week: Gaston laat zien dat het kan
Zeven talen in zeven dagen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar met een beetje inspanning is het volgens Gaston Dorren (57) mogelijk om Fries, Deens, Zweeds, Noors, Spaans, Portugees én Italiaans te lezen na zeven dagen. En echt veel moeite hoeft dat niet te kosten. -
Ryanair dwingt Zuid-Afrikanen test te doen in Afrikaans om nationaliteit te bewijzen
Ryanair wordt beticht van racisme nu de luchtvaartmaatschappij eist dat Zuid-Afrikaanse passagiers een test doen in het Afrikaans om hun nationaliteit te bewijzen. Afrikaans wordt slechts door zo’n 13 procent van de bevolking gesproken, vooral door een witte minderheid, en wordt geassocieerd met apartheid.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Sunweb zet versneld in op minder vliegen, meer treinen
De druktechaos op Schiphol versnelt plannen van reisgigant Sunweb om het aanbod van vliegvakanties te verminderen. Al dit jaar gaat de tweede touroperator van ons land met eigen treinen naar vakantiebestemmingen rijden. ,,Met alle stress rondom vliegen is het goed dat er alternatieven komen.’’ -
PREMIUM
Weer een klap voor reiswereld: ‘De zon schijnt, maar er hangt een donkere wolk voor’
De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de Nederlandse toeristensector. Amerikanen cancelen reizen naar Europa, Aziaten reizen nog helemaal niet en Nederlanders zullen vanwege de prijsstijgingen voorzichtig worden. Net nu de reisbranche weer wat opkrabbelt. ,,Dit maakt ons wel onzeker.”