Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Wesseling

Tieners verleid je met avontuurlijk Kirgizië

reisreportageAls je tieners niet meer zo enthousiast zijn om mee te gaan op vakantie, kun je ze altijd nog verleiden met een reis door Kirgizië. Volop buiten leven, paardrijden en slapen in een nomadentent: bereid je voor op avontuur.

Citytrip: wij gaan naar Bisjkek!

Uit & Thuis

De reis
Amsterdam-Bisjkek vanaf circa €450 retour met de Turkse lowcostairline Pegasus. Voor Kirgizië is geen visum nodig, het paspoort moet wel nog zes maanden geldig zijn na terugkomst. Beste reistijd: eind mei tot half september.

Het verblijf
Gemiddelde prijzen, per persoon: overnachtingen in joert of guesthouse €8,50, maaltijden in restaurant €5, openbaar vervoer €0,10 (stadsbus) tot pakweg €3 (marsjroetka), taxi's zijn wat duurder.

Geld
De Kirgizische munteenheid is de som. €1 is circa 80 som. In grotere plaatsen zijn geldautomaten, elders zijn contante dollars handig.

Meer informatie cbtkyrgyzstan.kg (Engelstalig)

Onze reisreportages kunnen (deels) door derden zijn betaald. Deze sponsors hebben geen invloed op de tekst, de foto's en de vormgeving.

'Kirgizië? Bij welk strand is dat?' vraagt een medepassagier onderweg naar Istanboel. Het is niet de eerste keer dat we onze eindbestemming op de kaart moeten aanwijzen. Kirgizië ligt in het hart van Centraal-Azië, ingeklemd tussen Kazachstan, Oezbekistan, Tadjikistan en China. In vlieguren: vijf uur vanaf Istanboel.

Eenmaal in Bisjkek droppen we de rugzakken bij het hostel en gaan de stad in. De temperatuur is even slikken, het is 35 graden. De mooiste plek voor verkoeling is bij de fonteinen op het Ala-Too-plein, maar we zijn ook meteen dol op het Panfilovpark, waar een kleine kermis is, met een mini-achtbaantje tussen de bomen.

Kirgizië behoorde tot 1991 bij de Sovjet-Unie. Het standbeeld van Lenin mag dan zijn weggestopt achter het historisch museum, het centrum doet nog steeds communistisch aan, met veel hoekige, strenge gebouwen.

Naast Kirgizisch (verwant aan Turks) is Russisch de belangrijkste voertaal. Ik probeer mijn kennis over het cyrillisch schrift op de kinderen over te brengen. ,,De C is een S. De H is een N. De P is een R.'' Charlotte (16): ,,Hoogst verwarrend.'' Wessel (19): ,,O kijk, dat is leesbaar! CHEK-БAP. Een snackbar!''

Overnachting in Bisjkek: vanaf circa €10 per persoon via de gebruikelijke boekingsites.