Volledig scherm
Bij de sloop van de molen in Reusel vliegt een kerkuil op. Foto: Jan Wijten © Jan Wijten

Commotie over uilen in gesloopte molen Reusel

REUSEL - Wat is er met de kerkuilen in de Reuselse molen gebeurd? De sloop van de oude korenmolen heeft Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel-De Mierden in rep en roer gebracht. Hoog in de toren, boven in de balk op de as van de wieken, nestelden twee kerkuilen, bezweert de vereniging. 

Met jongen, dat weet voorzitter Piet Peijs zeker. „Je kon er niet bij komen. Ze zaten te hoog, dat was levensgevaarlijk. Maar je kon het zien aan het gedrag van de vogels, ze vlogen af en aan om de jongen te voederen."

Bouw
Kasteelstaete Vastgoed NV uit Bladel gaat 36 appartementen en 12 studio's bouwen op het perceel aan de Molenstraat. Vorige week ging de totaal verpauperde molen tegen de grond. Tot grote ontzetting van de vogelvereniging. Peijs zegt dat hij met directeur Pieter Vosters van Kasteelstaete had afgesproken dat pas eind augustus gesloopt zou worden. Na het broedseizoen, als de jongen zeker zijn uitgevlogen. Maar bewijzen kan Peijs de afspraak niet, er staat niets op papier.

„Een storm in een glas water", noemt Vosters de ophef. Hij ontkent afspraken over uitstel van de sloop. „We hebben alle verplichte onderzoeken laten uitvoeren. Wat moet ik nog meer doen?" zegt Vosters. Hij verwijst naar het flora- en faunaonderzoek van AGEL adviseurs. Het adviesbureau concludeert dat er geen belemmeringen zijn voor de sloop: er zijn tijdens het veldonderzoek geen uilen waargenomen en die zijn in de molen volgens het bureau ook niet te verwachten. Als aantoonbaar is vastgesteld dat er geen broedende vogels zijn, kan in het broedseizoen worden begonnen met de werkzaamheden. De vogelvereniging zet grote vraagtekens bij de gedegenheid van het onderzoek.

Nestkast
Enigszins strijdig met het uitgangspunt dat er geen uilen in de molen zaten, lijkt de afspraak die Vosters maakte met Peijs om in de toren van de kerk van Reusel een vervangende nestkast te plaatsen, op kosten van de ontwikkelaar. „Voor het geval er toch uilen mochten zitten", verklaart Vosters. „Misschien zitten die soms wel in de molen en soms niet." 

Omwonenden hebben drie uilen zien uitvliegen tijdens de sloop, zegt Jos Laarakker van de vogelvereniging. Twee dagen na de sloop zijn er boven het perceel nog dolende uilen gezien. „Dat doet wel zeer", zegt Peijs. Hij gaat proberen de vervangende nestkast in de kerk zo snel mogelijk te laten plaatsen. Waar de uilen nu zijn is onbekend. Of er jonge uilen zijn omgekomen bij de sloop ook. Een gerucht dat na de sloop twee dode uilen waren gevonden, bleek op een misverstand te berusten. Peijs: „Ik kan me niet anders voorstellen dan dat ze inmiddels een ander plekje hebben gevonden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.