Volledig scherm

Hooge Mierde zamelt geld in voor onderzoek naar ziekte dorpsgenote

HOOGE MIERDE - Nancy van Gisbergen uit Hooge Mierde heeft de ziekte van Huntington. Behandeling van de hersenziekte is nog niet mogelijk. Dorpsgenoten willen het tij keren.

Vier jaar geleden werden de eerste symptomen van de erfelijke hersenaandoening zichtbaar bij de geboren en getogen Mierdse. En daarmee begon de klok te tikken. Patiënten leven gemiddeld nog twintig jaar als de ziekte zich openbaart. Behandeling of genezing is nog niet mogelijk. Maar dorpsgenoten zetten zich massaal in om geld in te zamelen voor onderzoek, om dat tij te keren.

De ziekte van Huntington is meedogenloos. Als één van de ouders het gen bij zich draagt, is de kans vijftig procent dat het wordt overgedragen op een kind. De ziekte openbaart zich gemiddeld rond het veertigste levensjaar, maar met een test kan wel al eerder worden vastgesteld of iemand de ziekte gaat krijgen. Nadat haar moeder Jo aan de ziekte was overleden, liet Nancy zich testen. Ze was toen 26, net getrouwd. De uitslag was heftig: Nancy droeg het gen – in tegenstelling tot haar zus, zo bleek later – bij zich. Na het heftige nieuws probeerde Nancy intenser te leven, te genieten.

Nancy ze richt zich op wat ze nog wel heeft. Hoop. En hoop doet leven. Heel het dorp lijkt zich in te zetten om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Vriendinnen liepen mee aan de Dam tot Damloop. De Dorpslopers houden op 17 december een sponsoractie en in samenwerking met Mierdse muziekverenigingen is er een dag later een benefietmiddag.

  1. Het succesjaar van springruiter Harrie Smolders in beeld

    Het succesjaar van springruiter Harrie Smolders in beeld

    Als eerste Nederlander eindwinnaar van de Global Champions Tour, met zijn team de Hamburg Diamonds winnaar van de Global Champions League, met de Nederlandse ploeg winnaar van de Nations Cup in Barcelona en individueel tweede bij het EK in Gothenburg. Harrie Smolders (37) beleefde in 2017 een ongekend succesjaar. Aan de hand van vijf foto’s blikken we met de springruiter uit Lage Mierde, die afgelopen weekend met zijn paard Zinius ook nog eens de wereldbekerwedstrijd bij Jumping Mechelen won, terug op de voorbije twaalf maanden.
  2. Briefwisseling tussen oorlogskameraden na 77 jaar boven water in Hooge Mierde

    Briefwisseling tussen oor­logs­ka­me­ra­den na 77 jaar boven water in Hooge Mierde

    HOOGE MIERDE - In het Oorlogsmuseum De Bewogen Jaren in Hooge Mierde vond afgelopen week een bijzondere ontmoeting plaats. De drie kinderen van Piet van Geel uit Nieuw Vossemeer kregen een spoor uit de oorlogsperiode van hun vader. De brief die Piet aan de ouders van zijn vermiste vriend van toen, Stanny van de Ende uit Bladel schreef, is daar het enige spoor van Stanny. In zijn brief vertelt Piet hoe hij zijn vriend kwijt raakte op het schip Le Pavon, dat in mei 1940 in Duinkerken gebombardeerd werd.

Tilburg e.o.